logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Knappe koppen! Deborah Kespert


Knappe koppen! Knappe koppen! is een ode aan de wetenschap en uitvinders. Er staan korte stukjes informatie in over de verschillende uitvindingen die onze wereld hebben gemaakt zoals hij nu is, dankzij de uitvinders die de verschillende apparaten hebben gemaakt en hun visies hebben nageleefd. Denk daarbij aan Thomas Edison en zijn volhardendheid om een elektronisch licht uit te vinden, of Lumière en zijn uitvindingen over de film. Maar er zijn meer technologische sprongen die gemaakt zijn, bijvoorbeeld met de uitvinding van de telefoon, elektriciteit, de auto, of het internet. Hoe zou de wereld er uit hebben gezien als deze grote geesten er niet waren geweest, of een heel andere roeping hadden gehad? Naast artikelen over knappe koppen die belangrijke uitvindingen hebben gedaan is er ook een deel over de pioniers van het uitvindersschap, die gewoon belangrijke theorieën hebben bedacht zonder ze ook echt uitgevoerd te hebben. Denk daarbij aan mensen als Archimedes en Leonardo da Vinci. Alle uitvinders en uitvindingen staan vermeld in een mooie tijdlijn, zodat je ziet in welke volgorde de uitvindingen zijn gedaan. Handig om te weten in welke tijd mensen behoefte hadden aan bepaalde uitvindingen en handigheidjes! Superleuk zijn de kleine proefjes en experimenten, zodat je zelf ziet hoe de uitvindingen in elkaar steken. Knappe Koppen verpakt deze informatie op een heel leuke en informatieve manier, met krantenknipsels, foto’s, schilderijen en veel ander authentiek beeldmateriaal. De ‘droge feiten’ worden op een vlotte en toegankelijke manier omschreven, en naast een paar korte informatieve tekstkadertjes vind je ook een kort stukje geschiedenis, geschreven als een kort avonturenverhaal van ongeveer een halve pagina lang. Knappe Koppen is dus vooral een stoer snuffelboek, waarin je kunt neuzen en dromen over de volgende uitvindingen die gedaan zullen worden. De uitvoering spreekt direct aan en maakt kinderen bijzonder nieuwsgierig. Dankzij de diversiteit aan onderwerpen zal het veel kinderen aanspreken.

Informatie

Knappe koppen, Deborah Kespert Fontaine uitgevers, 96 pagina’s, hardcover. Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789059566262

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.