logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kleine ijsbeer en de grote onderzeeboot, Hans de Beer


In Kleine ijsbeer en de grote onderzeeboot merkt Lars dat het steeds warmer wordt. Zijn vriendjes trekken daarom met hun familie verder naar het noorden, het ijs achterna. Op zijn zoektocht naar nieuwe vriendjes stuit Lars op een grote onderzeeboot. Hier ontmoet hij scheepshond Norbert, maar ook twee ijsbeertjes die heel graag naar huis willen. Natuurlijk helpt Lars hen op weg.

Dit jaar viert Lars, de Kleine IJsbeer, zijn 25-jarig jubileum. De Vier Windstreken viert dat onder andere met de verschijning van een nieuw boek over het populaire ijsbeertje: Kleine ijsbeer en de grote onderzeeboot. In dit avontuur staat het steeds kleiner worden van het leefgebied van de ijsberen centraal: ook de leefomgeving van Lars, de kleine ijsbeer, staat onder druk. Waar de andere ijsberen hun eigenlijke habitat al hadden verlaten, zijn Lars en zijn ouders blijven plakken. Jammer genoeg, want nu heeft Lars niemand meer om mee te vinden.

Dan maakt hij kennis met een onderzoekersteam, die zich tot doel hebben gesteld om de smelting van de poolkappen in kaart te brengen. Met twee verstekelingen: twee kleine ijsbeertjes, die graag naar huis willen.

Opnieuw weet Hans de Beer schitterend in beeld te brengen hoe Lars zich beweegt op het ijs. De leuke tekeningen, waarbij de anatomie nog steeds redelijk goed gevolgd wordt: het zijn op de eerste plaats dieren, die middels mond-en oogexpressie menselijke karaktertrekjes hebben gekregen. Ik heb voor het idee even het eerste boek van Hans de Beer naast deze titel gelegd, puur om de verschillen in de afgelopen 25 jaar te kunnen waarnemen. En wonderwel: hoewel er kleine verschillen te zien zijn is de tekenstijl en de vormgeving in al deze jaren nauwelijks veranderd! En dat is in deze reeks ook helemaal niet erg: het zijn en blijven schitterende boeken, waar kinderen zich lekker aan kunnen vergapen. Je krijgt namelijk niet iedere dag een kijkje op de Noordpool, laat staan als er ook nog eens zo’n grote onderzeeboot bij komt kijken!

Kleine ijsbeer en de grote onderzeeboot, Hans de Beer
De Vier Windstreken, september 2011, 32 pagina’s, gebonden
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789051161830


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.