Recensie: Kleine Adam, Mariette Vanhalewijn

Kleine Adam is niet tevreden met de wereld zoals hij nu is. Hij veegt hem weg. Adam neemt zijn kleurkrijtjes en begint met veel verbeelding de wereld opnieuw te tekenen. Maar dat loopt een beetje anders dan hij had verwacht.

Kleine Adam is natuurlijk een boek van de oude stempel: de eerste uitgave stamt al uit 1983! Dit bewijst echter alleen maar de kracht van het boek. Zowel het verhaal als de illustraties blijven namelijk nog steeds actueel en bij de tijd. Het verhaal boeit nog steeds, en nog steeds zijn kinderen onder de indruk van de veranderingen en het verhaal. Het is nog niet zo vaak voorgekomen dat ik mijn twee kinderen toch even bedenkelijk heb zien kijken toen het verhaal uit was. Niet dat ze er verdrietig om waren, maar het heeft ze, jong als ze zijn, toch wel aan het denken gezet over hun directe omgeving en de wereld om hen heen. Het boek vertelt namelijk het verhaal over een jongetje dat de wereld niet meer accepteert zoals hij is. Met een doek veegt hij alles weg en begint weer opnieuw te scheppen. Klinkt een beetje als het scheppingsverhaal, maar het is wel anders. Het gaat namelijk om wensen, eisen, natuurlijk evenwicht. Niks evolutie, niks Bijbelse volgorde, neen, gewoon de gevolgen die een samenleving met zich meebrengt. En dat maakt het boek juist zo indrukwekkend en spannend: je ziet ineens dat alles met elkaar verweven is, en dat iedereen moet veranderen wil je echt een verschil kunnen maken. Is dat moeilijk, of juist de kracht van verandering?

Kleine Adam, Mariette Vanhalewijn
Lannoo, april 2011, 60 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789020995930

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Eén reactie op “Recensie: Kleine Adam, Mariette Vanhalewijn”

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.