logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Klein huiselijk leed, Sylvia Witteman

Sylvia Witteman is voor velen een bekende naam. Wellicht ken je haar van haar columns en culinaire artikelen uit de Volkskrant, of uit de Libelle? Naast haar boeken met gebundelde columns uit de Volkskrant, die traditiegetrouw in de herfst verschijnen, is er nu een selectie van columns uit de Libelle. Daar schrijft ze al ruim 10 jaar voor… tijd om eens terug te kijken naar Sylvia Wittemans Klein huiselijk leed.

Alledaagse beslommeringen met een knipoog

In deze bundel neemt Witteman ons mee in haar wereld van alledaagse beslommeringen en huiselijke avonturen. Ze deelt praktische adviezen, zoals: ‘Neem nooit een kat met lang haar. Echt niet. Ook niet wanneer hij/zij gratis is, zoals indertijd onze Lola.’ Haar rake observaties over interieurinrichting zijn om van te smullen. Maar daar stopt ze niet, want ook haar gezinsleden moeten eraan geloven. Eenzelfde humor en scherpzinnigheid wordt losgelaten op haar gezinsleven. Vooral haar drie kinderen komen regelmatig naar voren, ieder met hun eigenaardigheden en herkenbare puberale trekjes. Gedachtes als ‘ah, dat herken ik’, maar ook ‘het kan blijkbaar nog erger’ kwamen regelmatig voorbij. Ik hoop maar dat Sylvia zo nu en dan een tikje overdrijft …

Herinneringen

Het leuke van de columns van Sylvia is wel dat ze schrijft zoals je iemand hoort praten. Vaak zit er een fijne lijn in, maar zo nu en dan springt ze ineens naar een ander onewerp, wat zijdelings verbonden is het met onderwerp waarover ze aan het vertellen was. Maar dan wel op een manier waarbij het verhaal zelf één geheel vormt. Soms speelt ze daarvoor wat met stijlvormen: in het eerste deel van het boek gebruikt ze bijvoorbeeld een logboekformat, met een tijdstempel voor iedere opmerking. Het tweede deel is geschreven als een klassieke column, maar daar ontbreekt het een beetje aan een vaste stijl of flow. In het tweede deel van het boek voelt de bundeling wat rommelig.


Ga direct naar Klein huiselijk leed op BOL.com.

Recensie over Klein huiselijk leed

Klein huiselijk leed is een heerlijke bundel voor iedereen die houdt van een flinke dosis zelfspot en relativering. Sylvia Witteman slaagt erin om met haar scherpe pen en liefdevolle blik de dagelijkse chaos van het gezinsleven op een onweerstaanbare manier vast te leggen. Een absolute aanrader voor een ieder die wel wat humor kan gebruiken in het drukke dagelijkse leven! Het enige minpunt: het is een bundeling van 10 jaar… in sommige columns wordt je daar even aan herinnerd.

Score: 8


Informatie

Titel: Klein huiselijk leed
Auteur:
Uitgever: Nijgh van Van Ditmar
Aantal pagina’s: 470
Type boek: Paperback
ISBN: 9789038814919
Prijs: 22.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.