logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Klabats, Goliath Games


Klabats is een super snel kennisspel voor kinderen, waarbij het vooral om de snelheid gaat. Het bestaat uit een soort middenconsole, dat je midden op tafel zet. Aan vier armen zit een klein schrijfbordje, ieder met een eigen kleur. Die schrijfbordjes zitten vast aan een arm, die maar één ding wil: dichtklappen. Met één hand moet je dat bordje dus op de tafel houden als je er iets op wil schrijven. Dat doe je met een speciale pen, met op de dop een wissertje. Midden op deze constructie zit een draaischrijf, met een witte pijl en verschillende kleuren op het bord. Met een draai daaraan wijs je dus een kleur aan.

Eén voor één zijn de spelers aan de beurt als vragensteller. Ze houden hun bordje op de tafel (anders klapt-ie meteen naar het midden) en geven een zwiepert aan de draaischrijf. Die wijst een kleur aan, die overeenkomt met de kleuren op de vragenkaartjes. De vragensteller leest die vraag voor, en de andere spelers schrijven het antwoord op. Klaar? Dan laat je het bordje los. Die klapt meteen naar binnen, wat perfect aangeeft in welke volgorde de spelers hun antwoorden hebben gegeven. Daar is dus geen discussie over!

Nu kun je kijken of de antwoorden goed waren. Daarbij ga je van boven naar beneden. Let wel: het bovenste kaartje is van de persoon die het laatst klaar was met schrijven. Is het antwoord op het kaartje eronder dus ook goed, dan heeft die gewonnen. Totdat je bij het onderste bordje komt. Heeft die het juiste antwoord gegeven, dan heeft die het vragenkaartje gewonnen. Heb je als eerste tien kaartjes, dan heb je gewonnen.

Klabats is een heerlijk spel vol hilarische vragen en struikelblokken. Er zitten een flink aantal strikvragen in het spel, maar ook genoeg meerkeuzevragen. Dat geeft de kinderen veel mogelijkheden om een antwoord te geven, ook al hebben ze geen idee wat het juiste antwoord zou moeten zijn. Dan is het een kwestie van snel schrijven en het bordje loslaten!

Ben je met minder spelers? Dan kun je de bordjes vastzetten met een klemmetje, zodat ze je niet in de weg zitten tijdens het spelen. Let bij het spelen ook op eenzelfde schrijfsnelheid. Wij speelden het met kinderen van 7 en 9, dan is het verschil in snelheid van schrijven nog té groot. Op een gegeven moment speelden wij het zelfs gewoon mondeling, met vragen stellen en als je het antwoord wist mocht je de bordjes loslaten. Het onderste bordje mocht als eerste een antwoord geven. Dat werkte ook prima. Het spel is netjes uitgevoerd, e heeb volledug geleverd. Je kunt de bordjes telkens loshalen en opnieuw bevestigen.

Informatie

Klabats, Goliath Games
Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-5. Speltijd: ongeveer 20 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.