logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kerstmis, Nicole de Cock

In het bos van het prentenboek Kerstmis staat een heel grote dennenboom. Een geweldig grote dennenboom, waar dieren graag naar kijken als het bijna kerstmis is. En dat is bijna zo ver! De eerste sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden en boven een dorpje straalt een heldere ster. Een ideaal moment voor ook de dieren om wat sfeer in het bos aan te brengen.

Versieren voor kerst

En dus gaan alle dieren naar het dorpje bij hen in de buurt, allemaal om wat versieringen te gebruiken voor hun eigen kerstfeest. Zelfs dieren leggen dan de strijdbijl even neer, en alle dieren willen samenkomen voor kerstmis! Terwijl de dieren elkaar even wakker maken en samen naar het dorpje afreizen zie je niet alleen wat de dieren allemaal meenemen van de mensen, maar ook wat de mensen zelf aan het doen zijn.

Activiteiten

Bij kerstmis horen natuurlijk lekker winterse activiteiten, zoals sneeuwpoppen maken, schaatsen, lekkernijen maken, kerstliedjes zingen en nog veel, veel meer. De dieren lopen dwars door dit verhaaltje heen, en genieten soms even van de sfeer, maar nemen ook wat ze mee kunnen nemen.

Geen tekst

Het bijzondere van het prentenboek Kermis is wel dat er geen enkel woord in geschreven is. Heel typerend natuurlijk over een verhaal van dieren – ze worden echt dier gelaten en krijgen geen menselijke eigenschappen een zoals het kunnen vastpakken van producten of het praten met elkaar. In de prenten is genoeg te zien, zodat je lekker kunt genieten van de kerstsfeer en je eigen verhaal kunt maken van alle prenten die je ziet.

Tekeningen

De tekeningen zelf zijn sober en eenvoudig, met fijne inktlijntjes getekend die zijn ingekleurd met vloeiend in elkaar overlopende waterverfkleuren. Grappig is ook het slot van het boek. Zodra de dieren langs de schaapherder lopen lijkt hij het helemaal niet erg te vinden dat de dieren zoveel versieringen bij zich hebben. Ook de meute mensen die achter de dieren aanrent is waarschijnlijk niet heel erg boos: ze staan daarna gezamelijk rond de kerstboom om samen met de dieren kerstmis te vieren.

Informatie

Kerstmis, Nicole de Cock
Moon uitgevers, 40 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,50 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789048826841


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.