In 1828 staat er op een plein in Neurenberg opeens een vreemde jongen. Hij is ongeveer zestien jaar oud, kan amper lopen, laat staan praten. Hij schrijft wel zijn naam: Kaspar Hauser. Naar eigen vertellen heeft de jongen jarenlang opgesloten gezeten in een kelder, zonder contact met de beschaafde wereld. En die wereld vraagt zich nu af: wie is deze jongen? Waarom was hij zo lang opgesloten? En wie heeft hem dit in ’s hemelsnaam aangedaan? Middels het geschreven dagboek van Kaspar kom je te weten wat er allemaal gebeurde sinds het hem is gelukt uit zijn schuilplaats te komen. Wat is er met hem gebeurd, wie wilde er allemaal deel worden van deze ontdekking, en welke beweegredenen hadden zij? Je leest mee met de ontdekkingen van Kaspar in de ‘moderne’ wereld (19e eeuw) en zijn wonderlijke ontdekkingen over zichzelf en alles om hem heen. De verliefdheid van ‘het kelderkind’ op Isolde, vaderfiguren, wetenschappers en andere belanghebbenden.
Zo lees je ook het trieste verhaal van Manfred. Een man die met een hazenlip en een bochel geboren wordt. Niet bepaald moeders mooiste, hoewel zijn moeder zielsveel van hem houdt en hem van al het kwaad probeert te behoeden. Een vader heeft hij niet – die is al snel met de Noorderzon vertrokken. Zijn moeder is een helderziende (zigeunerin?) die met de doden spreekt en te pas en te onpas heiligen om hulp kan vragen. Maar ook zij heeft liefde nodig, en gaat dus zo nu en dan op zoek naar een man, met de zonderline Manfred in haar kielzog.
Het boek vertelt wisselend de geschiedenis van Manfred en Kaspar. Kaspar vertelt zelf zijn verhaal, het moment waarop hij van Kelderkind naar mens veranderde, van ‘het’ naar ‘hem’. Langzaam weet de geschiedenis van Kaspar zich langzaam in het verhaal van Manfred te verweven. Eerst met korte passages, later met stukjes uit zijn dagboek en later ook uit zijn leven. De geschiedenissen van Manfred en Kaspar blijken bovendien met elkaar verweven te zijn, maar hoe die vork in de steel zit… dat is een lange geschiedenis! Het boek wordt met regelmaat onderbroken door een citaat voor ieder hoofdstuk, die gekoppeld zijn aan Kaspar of Manfred.
Het interessante van Kelderkind is het feit dat een deel van de geschiedenis van Kaspar op waarheid berust. Kristien koppelde dit gegeven aan het leven in Duitsland van die tijd, en bracht ook de fictieve personage Manfred ten tonele. Dit alles is beschreven in een wonderlijke roman, die je vanaf de ene bladzijde tot de andere zal aangrijpen. Beide zielen, zowel Manfred als Kaspar, hebben namelijk een behoorlijk verstoorde visie op de wereld: wat is goed, wat is fout, wie moet je vertrouwen, en wie niet? De vlotte schrijfstijl van Kristien trekt je meteen mee.
Kelderkind, Kristien Dieltiens
De Eenhoorn, april 2012, 480 pagina’s, hardcover.
Prijs: 22,95 euro. ISBN: 9789058387660
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: