logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De stoere kant van Nederland en België. Recensie: Kasteel in zicht! Ida Schuurman

kasteel in zichtHoewel we niet zo’n heel stoer ridderlandje zijn geweest, staan er toch een aantal heel mooie kastelen in ons kikkerland. Jammer genoeg krijgen ze veel te weinig aandacht – we weten veel te weinig over ze! Aan de ene kant logisch, want ze zijn een stuk minder imposant dan de enorme kastelen in Frankrijk en Duitsland, maar toch is er meer dan genoeg te vertellen over onze kastelen en burchten. In het boek Kasteel in zicht! wordt die kennis gedeeld, en ga je op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen.

Geschiedenis in levende lijve

Wat zo gaaf is aan kastelen: ze zijn een stukje levende geschiedenis. Meestal is het grootste deel van zo’n kasteel nog authentiek. Als die stenen en balken eens zouden kunnen praten… wat voor verhalen zouden ze dan vertellen? Nou, Ida Schuurman heeft wel een idee! Zij duikt vol overgave in de levendige geschiedenis van de verschillende kastelen en vertelt je er over in geuren en kleuren.

Per functie

De verhalen van Ida in Kasteel in zicht! zijn niet opgedeeld in de afzonderlijke kastelen. Nou ja – niet helemaal tenminste. Het draait Ida vooral over de verschillende functies die de onderdelen van de kastelen vervullen. Waarom zijn bijvoorbeeld sommige kastelen rond en andere vierkant? Waarom hadden ze torens en gangen, wat was het nut van het water om een kasteel? Hoe weet je of een kasteel echt is of namaak? En hoe zat dat nou precies met kerkers en gevangenissen? Genoeg stof dus voor spannende verhalen. En geloof me, die zijn er genoeg! In de middeleeuwen, toen de meeste kastelen gebouwd werden, was het namelijk een brute en wrede tijd. Sommige heren regeerden met strakke hand en straften hun misdadigers flink af.

Woord en beeld

In Kasteel in zicht! wordt de geschiedenis van de kastelen niet alleen vertelt in de vele kaders (die heel leuk in de vorm van kastelen zijn vormgegeven) maar ook in kleurrijke illustraties. Zo krijg je een prima beeld van hoe de kastelen er toen van binnen uitzagen, maar ook hoe het leven er aan toe ging in zo’n kasteel. Een mooie wisselwerking, die het boek echt een meerwaarde geeft.

Conclusie over Kasteel in zicht!

Vergeet Arthur en de Ronde Tafel: ook in Nederland en Vlaanderen hebben heel wat ridders rondgelopen, met een aantal schitterende kastelen die daar aan herinneren. Dit boek laat je in woord en beeld zien hoe het leven er aan toe ging in de middeleeuwen en daarna. Je leest over de meest bekende en mooie kastelen in ons land en de kleurrijke bewoners die er in hebben geleefd. De verhalen zijn vlot geschreven en makkelijk te lezen. Alle informatie is in kleine kaders opgedeeld. Dat ziet er misschien wat druk uit, maar het leest wel prettig. Door: Score: Kasteel in zicht! krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Kasteel in zicht, Fontaine uitgevers, 96 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789059567214. Prijs: 17.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.