Recensie: Kapitein Koen en de piraten, Helen Oxenbury en Peter Bently

Kapitein Koen en de piraten


Koen is een rasechte peuter. Een redelijk oude peuter, bijna kleuter. Hij en zijn vriendjes beleven de leukste avonturen, zoals we ook al eerder ontdekten in Koning Koen en de Draak. In Kapitein Koen en de Piraten gaan we met Koen en zijn vriendjes mee naar het strand. Daar denken ze dat ze echte piraten zijn, en beleven de wildste avonturen op zee. gelukkig is het verhaal natuurlijk niet echt op zee, maar vanuit een veilige boot, gemaakt van zand. Wat je allemaal al niet kunt beleven met een zandkasteel in bootvorm!

In de mooie tekeningen, soms in kleur, meestal in zwart-wit, beleef je de spannende avonturen mee met Koen en zijn vriendjes, zoals ze die aan strand beleven. En dat zijn me spannende avonturen, zeg! Gelukkig zijn papa en mama steeds in de buurt, en zorgen ze op het einde van het verhaal voor een warm onthaal voor Kapitein Koen en de piraten. Het verhaal van kapitein Koen bevat niet heel veel woorden, en is daardoor snel te lezen. Er wordt flink gespeeld met het formaat van de verschillende worden, waardoor je als voorlezer weet waar je de nadruk op moet leggen. Kritiekpunten vind ik wel in de vertaling: sommige woorden zijn wel heel moeilijk vertaald, waarbij ik zeker weet dat kinderen ze niet zullen (her)kennen. ‘Als ze bij Casper terug zijn gekeerd, blijkt dat hij alle vijanden af heeft geweerd’ lijkt me niet echt een zin die aanslaat bij de leef- en beleefwereld van peuters. Ook woorden als galjoen en klip vallen in die categorie. ‘We zijn ons leven niet zeker’ klinkt wel heel wreed!

Ondanks die vreemde woorden is Kapitein Koen en de Piraten een leuk boek om te lezen. Zeker als je naar het strand gaat zal het prima aansluiten bij de dagelijkse beslommeringen van een vakantie. De tekst op rijm loopt vlot door, en sommige woorden kun je de eerste keer voorlezen altijd nog uitleggen. De prenten zijn heel mooi en sfeervol, die maken het verhaal eigenlijk al. Schitterende potloodschetsen, silhouetten, lijntekeningen en sfeerplaten wisselen elkaar af, en vormen toch een geheel.

Informatie

Koen Kampioen en de piraten, Helen Oxenbury
Illustrator: Peter Bently
Vier Windstreken, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789051461060

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.