logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jouw gezicht zal het laatste zijn, Joao Ricardo Pedro

Vanuit ons koude, veilige landje hebben we in de regel weinig van doen met burgeroorlogen in landen als Portugal, zeker als ze al jaren geleden zijn afgelopen. Het boek ‘jouw gezicht zal het laatste zijn’ neemt je er echter mee naar toe: het vertelt het verhaal over de koloniale oorlog in Angola, de Anjerrevolutie en nog een stukje gevolgtrekking van die strijd.

Je leest het verhaal vanuit het perspectief van drie generaties: als eerste persoon leer je Augusto Mendes kennen, een dokter die tijdens de dictacuur van Salazer naar een klein, afgelegen dorpje woont om onder te duiken. Niemand weet waarom, en niemand stelt ook openlijk die vraag. Zijn zoon Antonio krijgt heel direct te maken met de oorlog in Angola. Hij wordt twee keer ingezet in het leger, waar hij heel wat wreedheden te zien en te verduren krijgt. Echt te boven komt hij die strijd niet. De laatste generatie is de zoon van Antonio Mendes, Duarte. Hij is een geweldig pianist, maar gaat gebukt onder de familiegeschiedenis. Hij stopt met spelen om zijn problemen onder ogen te zien. Vanuit Duartes oogpunt krijg je de gehele familiegeschiedenis te horen, het boek is als het ware zijn vertelling over het hele gebeuren.

En dat merk je ook aan de manier van schrijven. Het boek is geschreven zoals het vertelt zou kunnen zijn, vol met onvolkomenheden, onzekerheden en aannames in het verhaal. Het boek bestaat uit een flink aantal hoofdstukken, die allemaal een ander stukje vertellen uit het verhaal. Je zou ze los kunnen lezen, maar tezamen vormen ze een indrukwekkende historie. Doordat het boek bijna in spreektaal is geschreven spreekt het mij wat minder aan. De geschiedenis en de psychologische omschrijvingen van alle personages hielden me wat dat betreft op de been, en trokken me mee de geschiedenis in van Portugal.

Jouw gezicht zal het laatste zijn, Joao Ricardo Pedro
Signatuur, oktober 2013, 184 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. ISBN: 9789056724696


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.