Recensie: Josephina, Jaap Robben

9789058388094 josephina

Josephina vertelt het verhaal van Josephina, een oma. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van haar kleinkind. Dat kleinkind weet vol verwondering te zeggen dat oma niet altijd een oma is geweest. Ze weet zelfs vrijwel zeker dat ook oma een baby is geweest. Dat heeft ze gezien, op een foto. Daar stond geen dinosaurus op. Daarna werd ze een kindje, een meisje, een mevrouw. Oma en opa werden verliefd. Dan werd mijn oma een moeder. Nog later kwam ik en werd mijn oma eindelijk oma.

Het verhaal gaat echter verder dan dat. Aan de hand van het foto-album van oma wordt duidelijk dat het boek er niet voor niets ligt: het is haar grip op het verleden, een houvast die ze steeds sterker dreigt te verliezen. Tot het moment komt dat ze haar kleinkind vergat: “Op een dag vergat ze mij. Ineens. En ook dit huis, haar kamer en zichzelf. Ze dacht dat ze zomaar een mevrouw was…”

Josephina is een ontzettend indrukwekkend boek. Bijzonder herkenbaar als kinderen grootouders hebben die wat aan het dementeren zijn, maar ook zonder die herkenbare bron is het een heel erg krachtig boek. De illustraties geven het verhaal een nostalgisch tintje: de foto’s waarover verteld wordt worden omgetoverd tot hele taferelen die vermengd worden met het heden. Aan de hand van de foto’s ontrafelt het kind steeds meer de geschiedenis en ook de toekomst van oma. Een toekomst die er niet al te vrolijk uitziet. Aangrijpend, indrukwekkend en vertederend.

Josephina, Jaap Robben
Eenhoorn, oktober 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,50 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789058388094

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.