logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jorrik de Ork, Thijs Goverde

jorrik de orkWeet je wat een ork is? Hopelijk ken je ze alleen uit verhalen. Als ik Thijs’ verhalen mag geloven kom je ze liever nooit tegen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want ze wonen hier ver, ver vandaan. En, zo weet Thijs, zijn niet alle orks slecht. Neem bijvoorbeeld Jorrik de ork. Nou ja, Jorrik is ook niet echt je standaard ork. Hij is half ork, half mens. En dat schept mogelijkheden. Hoewel… door zijn groene huid en niet al te knappe uiterlijk wordt hij vaak gepest – vooral door de zoon van de ridder.

Ruzie met iedereen

Wanneer Geert, de zoon van de ridder, niet alleen Jorrik pest maar ook zijn zusje Lena te grazen wil nemen, neemt de ork in Jorrik het even over. Hij doet wat hij als geen ander kan: vechten! Maar helaas schiet dat in het verkeerde keelsgat – Geert gaat uithuilen bij zijn vader, die meteen een boel dorpelingen verzamelt om Jorrik te vangen. Hun moeder, een heks, weet dit echter de voorkomen. Samen vluchten ze naar Het Wisselwoud, een geheime en magische plek waar alle vreemde wezens bij elkaar samen komen en van elkaar kunnen leren. Jorrik de ork en Lena gaan hier ook heen en maken heel wat avonturen mee.

Vreemd en gevaarlijk

Wat ze echter niet weten – hoe kunnen ze ook – is dat er ook heel gevaarlijke schepsels in het Wisselwoud leven. Orken, bijvoorbeeld, die zo nu en dan proberen om de mensenwereld aan te vallen. En tja, dan moeten ze ook door het kamp waar alle kinderen logeren en van elkaar leren! Het wordt echter pas echt spannend als ze de Koningin van de nacht en de Elfenkoning treffen, die graag wat kattenkwaad uithalen met hun bezoekers. Het wordt echter pas echt gevaarlijk als ze worden aangevallen – aan de ene kant door de orken, aan de andere kant door de ridder en zijn soldaten. Hoe kunnen  Jorrik, Lena en hun nieuwe vrienden zich daar uit redden?

Conclusie over Jorrik de ork

Een fantasierijk boek waar je je zeker in kunt verdwalen. Elfen, dwergen, magie en orks leven hand in hand in het Wisselwoud. Een heerlijk spannend boek voor beginnend lezers – het is geschreven op niveau AVI M5. Soms is het verhaal wat traag, soms een tikje vreemd, maar telkens weer sprankelt Jorrik de ork van de fantasie. Door: Score: Jorrik de ork krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Jorrik de ork,
Illustrator: Lars Deltrap Ploegsma, 136 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789021676579. Prijs: 14.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.