logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jongens, het zijn net huisdieren, Diane Messidoro

Het tienermeisje Circe heeft niet bepaald succes bij de jongens. Geen idee waarom, maar het is zo. Daarnaast heeft ze een heel duidelijk doel in haar leven: ze wil journalist worden! Om daarvoor te oefenen begint ze een blog. Een persoonlijk blog, waarin ze bijvoorbeeld praat over haar verlangen eens een vriendje te krijgen. En dan krijgt ze een reactie, helemaal uit de USA. Het meisje in kwestie geeft haar een gouden tip: als je een jongen aan de haak wilt slaan, behandel hem dan als huisdier! Succes verzekerd.

Maar ja. Van dieren kun je dan wel houden, maar hoe voed je d’r een op? En wat als dat dier dan ook een eigen wil heeft en terugpraat? En eigenlijk best wel heel erg leuk is? Want hoewel Circe haar slachtoffer in eerste instantie niet zo leuk vind, begint ze hem (Rufus, voor als je nieuwsgierig bent) eigenlijk wel heel erg leuk te vinden. Een bijzondere ontdekkingsreis door het mannenwereldje is het gevolg, waarbij de bevindingen van Circe steevast op haar blog verschijnen, en waarop haar mysterieuze lezeres, Savvy Rose, reageert met goed bedoelde adviezen.

Het hele boek bestaat uit blogberichten, geschreven door Circe of Savvy. Ze hebben telkens een heldere titel, een datum en een tijd. Soms komen er heel korte berichtjes, zoals ‘vergeet die laatste blog maar’ of een andere verwijzing, maar meestal zijn het flinke verhalen, alsof je een gewoon boek leest. Daarmee wordt de kracht van het blog-effect wel wat onderuit gehaald, en dat is jammer. Want als je in een dagboek schrijft, is dat toch niet op een manier waarop je mensen citeert en laat spreken? Dat is meer vanuit de ik-vorm. Zélfs als je journalist wilt worden. Vind ik. Zie je? Vanuit de ik-vorm!

Het blog-concept daargelaten is het een grappig en origineel verhaal. Mannen, opgelet, want voor je het weet wordt je als een huisdier behandeld. Maar och, als dat net gaat zoals Circe haar liefje Rufus behandeld, is dat nog helemaal niet zo erg. Hoewel de arme jongen in het begin helemaal niets snapt van de maffe experimenten van Circe – in het begin behandelt ze hem echt als een huisdier!

Jongens, het zijn net huisdieren, Diane Messidoro
Gottmer, juni 2013, 320 pagina’s, paperback.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789025753092


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.