logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jonge vlieger, Ellen van Velzen

Jonge Vlieger

Het boek Jonge Vlieger is een geweldig boek voor als je van de ouderwetse avonturenboeken houdt, zoals die van Tonke Dracht of Marco Kunst. Het is een boek dat fantasy mengt met drama, een zwaar levensverhaal koppelt aan magische gebeurtenissen van – in dit geval – een klein dorp. Dit dorpje staat ver, ver weg van de bewoonde wereld, diep verborgen in een vallei. Daar leven de mensen al eeuwen lang met hun eigen tradities en levenden. Monsterverhalen zijn de orde van de dag, en al eeuwen lang hangen vliegers boven het dorp om de inwoners van het dorp te beschermen tegen de kwade geesten.

Deze vliegers worden in de lucht gehouden door twee zonderlinge figuren: Oude vlieger en jonge Vlieger, maar niemand weet precies wat, hoe en waarom. Voor de mensen die nu in het dorp wonen zijn het gewoon twee rare mannen die in een holle boom wonen en de vliegers laten vliegen. Monsters zijn al jaren lang niet meer gezien, en zelfs als er angstaanjagende geluiden uit het donkere woud klinken gaat er bij de bewoners geen belletje rinkelen – en naar de vliegeraars willen ze niet luisteren.

Dan komt de jonge Jani voorbij. Het is een vreemde, dromerige jongen, die al sinds jongs af gefascineerd is door de vliegers. Door de Oude Vlieger wordt hij bijgebracht in de oude gebruiken van de Vliegeraars, zodat hij de taak als Vlieger over kan nemen. Oude Vlieger heeft het namelijk niet lang meer, en anders zou alles rusten op de schouders van Jonge Vlieger!

Na een wat trage start begint het boek jonge Vlieger na een pagina of 50, 60 wat meer vaart te krijgen. Dan ben je bekend met de dagelijkse beslommeringen van in het dorp, en heeft Jani zijn eerste zetten gemaakt richting de vliegeraars. Maar pas als Jani wat meer betrokken wordt in de geheimen van de vliegers begint het verhaal echt op stoom te komen, en wordt je helemaal meegezogen in een wereld van magische, legendarische wezens, bescherming en alle gevaren die daar bij horen.

Jonge Vlieger, Ellen van Elzen
Lemniscaat, april 2013, 223 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789047703983


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.