logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jiffy Giant Greenhouse kweekkas voor binnen en buiten

110099-100-jiffy-giant-tray-with-dome-perspEindelijk krijgen steeds meer mensen door dat het hartstikke leuk is om zelf groenten en fruit te kweken. Het liefst vanaf de basis, vanaf de zaadjes. En dat het ook wel eens mis kan gaan, weten ook veel mensen. Het is niet altijd even gemakkelijk om de zaadjes te ontkiemen en ze een goede start te geven. Tenminste: als je niet de juiste middelen in huis hebt. Een klein kweekkasje doet al wonderen! En wij mochten de Jiffy Giant Greenhouse uitproberen: een redelijk groot formaat kas, met een basis vol afwateringskanaaltjes en een semi-transparante deksel met daarin ontluchtingsschuiven. Dat ziet er al veelbelovend uit, en zo voelt het ook: degelijk, solide en het plastic voelt flexibel genoeg om ook wel tegen een stootje te kunnen.

De truc van succesvol kweken is de afwisseling tussen licht en donker. Als je plantjes veel te warm en veel te licht opkweekt, dan worden het slappe, bleke plantjes. Je moet ze een beetje laten afzien als ze groot genoeg zijn. Om te starten hebben ze daarentegen een warme en vochtige omgeving nodig. Hier doet de kap perfect dienst. Die is namelijk niet helemaal transparant, en houdt de warmte van de zon goed vast. Een lekker warm bedje. Bovendien houdt de deksel het vocht binnen, wat ontkiemende zaadjes echt nodig hebben. worden de plantjes iets groter, dan kun je het vocht regelen met de twee schijfjes op de bovenkant, terwijl de kap de plantjes beschermt tegen direct (en verbrandend) zonlicht. Worden de plantjes nog wat groter, dan kun je ze beter zonder deksel wegzetten op een niet-al-te-lichte plek, en ook wat rustiger aandoen met het water. Daardoor gaan de plantjes meer wortels ontwikkelen en dikkere steeltjes. Dan krijg je dus mooie, sterke planten.

Het zaaien kan op verschillende manieren, maar onze voorkeur gaat uit naar Pokon stekgrond. Die is lekker los, houdt redelijk wat vocht vast én heeft alvast wat voedingsstoffen voor de ontkiemende plantjes. Vooral de losse structuur en het vochtvasthoudende karakter is helemaal top, zo kunnen de plantjes zorgeloos groeien. De stekgrond zelf kun je echt overal in stopen: oude boterkuipjes, lege Danoontje-bakjes, glazen potjes, maar ook plastic bloempotjes zijn heel handig (en voorzien van een goede afwatering, zodat je de plantjes nauwelijks kunt verdrinken – ook niet onbelangrijk. Wil je het nog makkelijker, dan gebruik je zaaitrays van organisch materiaal. Dan wordt het verspenen van de plantjes (het overzetten van de jonge plantjes in een grotere pot) een stuk eenvoudiger. Je zet dan namelijk het plantje met potje en al in een groter huisje: het zaaipotje zal vanzelf vergaan! Wil je een jonge plant verspenen uit een ander potje, dan heb je namelijk nog wel eens het risico dat je ‘m beschadigd, waardoor hij niet meer groeit of een achterstand oploopt. Ook bij het verspenen zal de Pokon zaai-en stekgrond zijn dienst bewijzen, want door die losse structuur valt het zand wat eenvoudiger van de wortels af. Handig bij bijvoorbeeld tomaten, die je echt moet verspenen: je moet ze namelijk tot aan de eerste blaadjes in de grond stoppen!

Als je plantjes groot genoeg zijn kun je de Jiffy Giant Greenhouse gebruiken als bescherming: kerstomaatjes houden bijvoorbeeld niet zo van vocht, en kun je zo – beschermd tegen de regen – buiten zetten. En voor binnen is de tray met de afwateringskanalen erg handig voor het opkweken van de plantjes in een kunststof pot: je kunt de planten zo van onder af water geven. Zit het kweekvirus ook bij jou in het bloed? Geef ‘m dan een extra impuls met een mooie kweekbak voor binnen (en buiten) van Jiffy! Een mooie set die jaren mee kan. Van Jiffy zijn er ook inzetjes beschikbaar waarmee je een mooie vakverdeling hebt, en die je kunt vullen met speciale (Jiffy) Peat Pellets, kleine schijfjes met kokospeat, die erg handig zijn voor het opkweken van zaadjes.

[Planten_Shop]

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.