Recensie: Jelly Belly Jellybeans


Nu is de titel eigenlijk al dubbelop, want Jelly Belly zijn de enige echte beans, bedacht in 1976 in Los Angeles, toen een snoepdistributeur op het idee kwam om een snoepje op de markt te brengen met enkel natuurlijke smaakstoffen. De Jelly Belly was geboren (toendertijd bekend als Herman Goelitz Candy Co.). Het werd een succes, mede dankzij de uitstekende reputatie van Herman Goelitz.

De snoepjes hebben nog steeds een natuurlijke smaak, maar voor die tijd was het een ware revolutie. De snoepmakers bedachten een recept voor een nieuwe jelly: intens van smaak, met natuurlijke smaakstoffen wanneer mogelijk. De fabriek begon met acht smaken: Very Cherry, Lemon, Cream Soda, Tangerine, Green Apple, Root Beer, Grape en Licorice. Nog steeds de meest populaire smaken: de beans hebben de tand des tijds goed doorstaan.

Maar uiteraard zijn er nog veel meer smaken bijgekomen. Denk aan exotischere varianten als popcorm met boter, geroosterde marshmallow, maar ook de pittige Kaneel en Kruidige kaneel, om maar een paar van de 50 verschillende smaken te noemen. En het succes gaat onverminderd verder, want zelfs in ons kleine kikkerlandje zijn deze beans doorgedrongen. En niet zonder reden, want deze echte beans steken letterlijk met kop en schouders boven de concurrentie uit: de smaken zijn echt en realistisch (je proeft echt de verschillende smaken, je kunt zonder enige twijfel zeggen welke smaak je in je mond hebt) en dat die smaak ook blijft hangen tot je het snoepje op hebt. Briljant!

Daarnaast is het ook zeker geen verkeerd snoepje om in de mond te hebben: het heeft een iets hardere buitenkant, en een lekker zachte binnenkant. De buitenkant verkruimeld niet in je mond, zoals dat bij sommige beans wel gebeurd (die inferieure beans hebben een harder suikerlaagje, dat te ver is ingedroogd) terwijl het zachte binnenste niet hinderlijk aan je tanden blijft plakken. De smaak is heerlijk intens, maar verdwijnt snel nadat je het snoepje hebt gegeten. Hierdoor blijven de smaken niet in je mond hangen, waardoor ze de smaak van het volgende snoepje hinderen. En het leuke: je kunt smaken mengen! Zo maak je Tiramisu in je mond door twee Cappuccino-beans te combineren met een chocoladepudding en een Cream Soda. Of wat dacht je van een aardbeiengebakje, door twee Aardbeienjam’s te combineren met twee vanille-beans? The sky is the limit!

Jelly Belly Beans
Prijs: ca. 2,50 per 100 gram (5,99 voor 250 gram)

Te koop bij JellyBellyshop.nl  

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.