Recensie: Je thuispatisserie met Patisse bakaccessoires

Dat kerst hét uitgelezen moment is om lang in de keuken te staan is voor iedereen wel duidelijk. Maar onthoud: goed gereedschap is het halve werk! De andere helft bestaat uit het recept en een engelengeduld, en vooral geen haast. Zorg voor rust, een goed moment, en een groot werkblad waar je alle ingrediënten en gereedschappen al klaar hebt staan. Een bak, waarin je gebruikte artikelen in kunt neerleggen zonder er naar om te kijken is natuurlijk ook een handige tip. Maar hoe krijg je leuke resultaten? Patisse biedt uitkomst. We mochten drie producten aan de tand voelen waar je superleuke kerstproducten mee kunt maken.

De eerste is wel de meest duidelijke: een metalen blik, met daarin vijf kerstvormpjes. Een ster, kerstboom, hart, engel, en een kerstklok zitten netjes in een rechthoekig blik verpakt. Handig om op te bergen! De vormen zijn stevig vervaardigd uit een dik metaal. De strip metaal is aan elkaar bevestigd, waarbij de naad in een hoek samenkomt. Dat voorkomt vervelende ‘bramen’ die weggewerkt moeten worden. Een nadeel is wel: de koekjes hebben allen een andere inhoud: de ster is dan ook aanzienlijk kleiner dan de kerstklok of de engel. Dat zorgt natuurlijk wel voor een favoriet in de trommel! Natuurlijk kun je de vormpjes niet alleen gebruiken voor het uitsteken van vormen uit marsepein, fruit, of andere snacks die je wilt aanbieden tijdens groen-rode periode!

Gebruik je de vormpjes voor het uitsteken van marsepein, dan kun je de vormen natuurlijk prima gebruiken voor het decoreren van een lekkere taart. Wat glazuurtekeningen erbij om het af te maken, en je hebt een ontzettend leuke basis. Wil je de taart nog extra afmaken, door bijvoorbeeld toefjes creme langs de bovenrand of een strook crème rondom de basis om de wat ruw afgesneden afwerklaag van marsepein te verdoezelen. Hoe het ook zij, een spuitzak en een paar spuitmondjes zijn daarbij onmisbaar. Om jezelf de moeite van het schoonmaken te besparen, kun je kiezen voor een wegwerpexemplaar. Patisse heeft een aantal varianten, waarbij je een strook zakjes krijgt, aangevuld met een aantal verschillende spuitmondjes. Knip een stukje van de spuitzak af, duw het mondje erin, en vullen maar! Dankzij een randje aan de achterzijde van het mondje loopt de vulling er niet snel langs af. Bovendien heb je weinig afwas: enkel het spuitmondje moet even het water in. Heb je kleinere hoeveelheden, dan kun je de mondjes ook gebruiken in een zelfgemaakte spuitzak.

En dan een product waar ik bijzonder over te spreken ben: het is namelijk een product dat niet snel te koop is bij de meeste winkels. Wellicht zul je het dan ook moeten bestellen, maar nu weet je dat het er is: een praline bakset! De set bestaat uit een vorkje met twee en drie tanden, en een spiraalvorkje, zodat je ronde bonbons ook netjes van chocolade kunt voorzien. Want wat veel mensen niet weten: het maken van bonbons is helemaal niet moeilijk, en ontzettend leuk om te doen! Toegegeven, er komt wel wat werk bij kijken, en vooral veel geduld, maar heb je de techniek eenmaal onder de knie, dan wil je niet anders meer. Een eenvoudige techniek? Natuurlijk! Er zijn genoeg recepten te vinden voor het maken van een stevige vulling. Praline, advocaat, aardbei, likeur, elke basis is denkbaar. Giet de vulling, in een vorm, en snijd hem in nette blikjes. Dan komt het leukste: smelt chocolade au bain marie, bij voorkeur tot een temperatuur tot de 30 en 35 graden celcius (melkchocolade mag iets lager qua temperatuur, pure chocolade iets warmer). Maak je de chocolade warmer, dan droogt deze niet zo mooi glanzend. Er is bovendien speciale smeltchocolade in de handel, die mooie resultaten geeft.) Dit doe je in twee etappes. Een eerste keer smeer je het over de vulling heen, en laat je het drogen, alvorens deze in stukken te snijden. Deze kant wordt je bodem. Is de chocolade afgekoeld en gestold, dan ben je klaar voor stap 2. Leg je vormpje op de vork, en dompel hem onder in de chocolade. Nu is het een kwestie van laten drogen op bakpapier, en: Klaar! Zodra de bonbons afgekoeld zijn kun je ze bovendien nog versieren met kleine vormpjes, gemaakt van een dunne streep chocolade. Wil je er kleine chocolaatjes of suikervormpjes in verwerken, doe je dat zolang de chocolade nog niet gestold is.

Met deze drie kookaccessoires van Patisse kan je feestelijke kerst niet meer stuk!

Meer accessoires lees je hier:
Recensie: Patisse bakringen
Recensie: Patisse bakvorm
Recensie: Patisse borstplaatmat

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.