Recensie: Jantje en het helikoptertje, Bert Vissers


jantje en het helikoptertje

Als Jantje op straat een oud, verroest schroefje vind, gaat zijn fantasie werken. Wat zal hij er eens mee gaan doen? Opeens weet hij het: hij gaat er een helikopter omheen bouwen! Snel duikt hij de schuur van opa in, en gaat aan het knutselen. Een dag en een nacht werkt hij eraan, zonder te eten of te slapen. Als zijn klus klaar is stapt hij in en gaat er mee vliegen – want natuurlijk kan dat! Daar, in de lucht, begint zijn spannende avontuur pas echt. Zeker als er mensen in nood zijn, die zijn hulp maar wat goed kunnen gebruiken.

Jantje en zijn helikoptertje is een heerlijk boek, dat aandoet alsof het tientallen jaren geleden is geschreven. Daartoe dragen eigenlijk vooral de sfeervolle tekeningen van Eliane Gerrits bij, in de kenmerkende blauwe, oranje, gele en rode kleurtonen. Erg leuk. Die stijl wordt natuurlijk ook doorgezet in het taalgebruik van Bert Vissers. Het verhaal zelf loopt lekker en snel, zodat kinderen zich geen moment hoeven te vervelen. Bert Vissers geeft hierbij genoeg informatie om een verhaal neer te zetten, maar ook mogelijkheden om kinderen zelf te laten fantaseren. Jammer is het gebruik van verkleinwoorden: schuurtje, schroefje, Jantje, helikoptertje, en zo gaat het maar door. Een kleine smet op het verhaal, dat anders zo ontzettend leuk is. Kinderen gaan er helemaal in op. Hoewel: mijn oudste zoon vroeg me na het lezen: heeft Jantje nou echt een hele helikopter gebouwd omdat-ie dat ene verroeste schroefje vond? Tja, zo heeft iedereen z’n ding. Wat zou jij d’r mee doen, met zo’n schroefje? Toen bleek de helikopter nog helemaal niet zo’n slecht idee!

Jantje en het helikoptertje, Bert Vissers en Eliane Gerrits
Gottmer, juli 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 978902575111

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.