logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Jamie's Amerika, Jamie Oliver

Amerika is het land van fastfood, cola en supersize-porties. Of heeft het meer te bieden? Jamie Oliver reist naar de VS en ontdekt dat Amerika niet één groot land is, maar een bouillabaisse van tientallen volkomen verschillende culinaire werelden. Het levert hem een fascinerende verzameling recepten op, waarvan sommige zo verrassend zijn dat zelfs de wereldberoemde kok het eerst moest proeven voor hij het kon geloven. De 100 allerbeste recepten worden in Jamie’s Amerika getoond en uitvoerig beschreven. Maar misschien meer nog dan dat geeft het boek een intrigerend beeld van de unieke verscheidenheid van het land van de onbegrensde – culinaire – mogelijkheden.

Televisie

Jamie Oliver staat bekend als echte televisiepersoonlijkheid. En kok, maar echte koks beweren dat dat niet zo veel voorstelt. Niet dat ik daar over mee kan praten of hun mening ondersteun, maar Jamie heeft wel een sterke voorkeur voor bepaalde ingrediënten en soorten gerechten. Hij heeft bijvoorbeeld er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat Nederland volop aan de Parmezaanse kaas is gegaan, al dan niet in combinatie met risotto. Waar natuurlijk helemaal niets mis mee is, het is enkel een constatering. Het doet me dan ook wel deugd om te zien dat deze Engelse knaap zijn horizon verbreed en het een stukje verderop gaat zoeken: Jamie goes America is  natuurlijk een leuke televisieserie geweest, welke zijn uitslag heeft gevonden in dit enorme kookboek: Jamie’s Amerika, waarin 100 op z’n zachtst gezegd opmerkelijke recepten zijn verzameld.

Ambachtelijk

Het kleurrijke boek, dat een typisch Amerikaanse uitstraling heeft, staat vol met de lekkerste gerechten, die worden ondersteund door paginagrote kleurenfoto’s, waarbij de ambachtelijke bereidingswijze centraal staat. Je waant je dan ook echt op ontdekkingsreis door Amerika bij het lezen van dit boek. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de manier waarop het geschreven is: de inleidingen van ieder recept lezen als een soort dagboek, waaruit je de avonturen en ervaringen van Jamie kunt afleiden. Een succesboek, zonder meer, dat je van de ene uithoek van Amerika naar de andere leidt, onderwijl de meest typerende kenmerken van het land, de inwoners en natuurlijk de keuken laat zien. Jamie laat hier zeker zien dat hij een rasverteller is. Een entertainer, die ook nog eens een goede pan eten op tafel kan zetten. Of is het andersom? Enjoy!

Jamie’s Amerika, Jamie Oliver
Kosmos uitgevers, oktober 2009, 360 pagina’s, hardcover.
Prijs: 34,50 euro. ISBN: 9789021546810

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.