logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jackpot! Arja Veerman

Wat doe je als je een staatslot krijgt voor je verjaardag? Het overkomt Doenja, die spaart voor een Nintendo DS. Maar wat moet ze ermee? Ze wint nooit iets! Dus verkoopt ze het lot aan haar moeder. Voor twintig euro. Een fout, want haar moeder wint de jackpot: 13,1 miljoen euro! Doenja’s moeder wordt gek: een villa in Spanje, plastische chirurgie, feesten met beroemdheden, een Ferrari. En Doenja? Zij zit vast in de villa, bewaakt voor een angstaanjagend strenge juf.

Jackpot! is een lekker vlot geschreven boek, echt vanuit het taalgebruik van de jeugd. Hierdoor worden wel wat vrijheden genomen met de grammaticale regels, zonder onderwerp of werkwoord. Dat drukt te pret echter zeker niet. De korte zinnen maken het namelijk makkelijk lezen en zorgen voor een enorme snelheid in het verhaal, dat het zeker niet misstaat. De stoere Doenja staat echter haar mannetje in dit verhaal, want hoewel ze in het begin wat overrompeld wordt door alle successen en veranderingen, neemt ze uiteindelijk toch het heft in eigen hand. Jammer genoeg draaien haar ouders (met name Doenja’s moeder) helemaal door met al dat geld. Een nieuwe villa en auto is tot daar aan toe, en dat Doenja’s moeder middels plastische chirurgie haar droom wil verwezenlijken (ze is steeds bíjna fotomodel) is nog acceptabel, maar dat ze een slechte kinderjuf inhuren, die de kinderen slaat en opsluit in de kelder, of allerlei operaties bedenkt voor de kinderen… tja, dan is bij haar de maat vol, en wil ze niets lever dan dat alles weer terug was zoals het was! Dat alles gaat gepaard met de nodige spannende verwikkelingen en avonturen. Een hilarisch boek over arm en rijk zijn, maar vooral: over jezelf zijn.

Jackpot! Arja Veerman
Clavis, 96 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789044816099


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.