logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jack Ryan – Opperbevel, Mark Greaney

OpperbevelAls je aan Opperbevel begint, moet je zeker goede armspieren hebben. Ik ben tenminste benieuwd hoe vaak jij dit boek kunt neerleggen voor je alle 536 pagina’s hebt gelezen. Ik niet al te vaak, moet ik bekennen. Ondanks het lijvige boek is leest het heerlijk weg – het is vlot geschreven, spannend en indrukwekkend genoeg om door te blijven lezen.

To Tom or not to Tom

Even een dingetje ophelderen: hoewel de naam Tom Clancy heel groot op de cover staat vermeld, is deze schrijflegende niet actief bezig geweest met het schrijven van dit boek. Dat kan ook niet, aangezien hij in 2013 al overleden is. In plaats daarvan heeft Mark Greaney dit verhaal geschreven. Hij heeft met Tom Clancy samengewerkt aan een aantal boeken en heeft ook al eerder hele Jack Ryan-boeken geschreven, waarvan een aantal samen met Tom.

Het verhaal

Opperbevel is het zesde boek waaraan Greaney heeft gewerkt om Jack Ryan tot leven te wekken, en dit deel is waarschijnlijk ook het meest realistische boek in deze serie spionagethrillers. Het knappe is dat Mark het aandurft om de meest recente wereldproblemen aan de snijden en te gebruiken als onderwerp. Daarvoor gebruikt onze schrijver een Russische president, Valeri Volodin, die in dit boek een waardige en geduchte tegenstander voor Jack Ryan blijkt te zijn – als president van de verenigde staten.

Rusland wil groeien

Het probleem in dit verhaal komt uit de Russische hoek, waar Volodin aan de macht wil blijven, ondanks de wankele Russische economie. Hij wil daarom groeien, maar wordt daarbij telkens tegengehouden door Amerika. Volodin neemt zich echter voor om duidelijk te maken hoe hij hier over denkt en voert terroristische aanvallen uit over de hele wereld, volstrekt willekeurig. Tenminste: zo lijkt het. Jack Ryan, de man met het opperbevel, ziet een patroon in de aanvallen en denkt hem te kunnen stoppen. Maar hoe bewijs je zo iets? Een speurtocht via diverse organisaties volgt, om aan te tonen dat Rusland achter de aanvallen steekt. Tussendoor probeert Jack aan Europa duidelijk te maken hoe gemeen de Russen bezig zijn…

Conclusie over Jack Ryan – Opperbevel

Opperbevel is een spannend boek met Jack Ryan aan het roer als president van de Amerikaanse staten, die in een felle strijd met de Russische president is verwikkeld. Hij probeert hemel en aarde te bewegen om aan te tonen dat de Russen achter een aantal verschrikkelijke terroristische aanslagen zit. Daarbij wordt jij als lezer meegenomen in de wereld van spionage, geheim agente, informatieverzameling en spannende actie. Het verhaal is vlot geschreven en neemt je mee over de hele wereld. In maar liefst 536 pagina’s. Door: Score: Jack Ryan – Opperbevel krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Jack Ryan: Opperbevel, AW Bruna, 582 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044976083. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.