logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jack Reacher 18: Ga nooit terug, Lee Child

9789024561902 jack reachter ga nooit terug

Jack Reacher is een man die veel lezers al jarenlang in bedwang houd. Een ex-militair, die het land dat hij diende min of meer waarwel heeft gezegd en sindsdien zonder vaste verblijfplaats rondzwerft. Op zijn omzwervingen komt hij regelmatig in situaties waarbij zijn talenten goed van pas komen. En dat is niet – zoals in veel andere boeken over ex-militairen – puur gericht op vechten en verwoesting, maar ook op het gevoel, de strategische besluiten.

In Ga nooit terug doet Jack iets stoms. Hij gaat terug. Tja. Dan weet je al wat er gaat komen. Hij heeft namelijk contact gehad met iemand op zijn oude basis. Zijn opvolger, in feite: Susan Turner. En met haar zou hij wel eens willen gaan eten. Ze klonk aardig, da’s reden genoeg voor een afspraakje, nietwaar? Eenmaal aangekomen op de basis blijkt ze echter te zijn opgepakt en opgesloten. Ook Jack krijgt twee misdaden voor zijn kiezen die hij naar eigen weten niet heeft gedaan: hij zou een crimineel hersenletsel hebben gegeven, en een vrouw hebben bezwangerd. Hoewel dat laatste niet helemaal is uitgesloten, wil Jack het toch allemaal uitzoeken. Hij vertrouwt het namelijk niet. Vooral omdat hij beschuldigd wordt voor iets wat hij zeker weten niet gedaan heeft.

Dus ontsnapt hij uit de gevangenis, samen met Susan. Samen gaan ze op pad, en beleven ze het ene na het andere avontuur, op zoek naar de waarheid en gerechtigheid. Daarbij worden ze niet alleen door het leger achternagezeten, maar ook door de FBI en wat mensen die ze onderweg boos maken. En daar zit hem ook een groot deel van de kracht van het boek: de afwisseling, het grootse kat-en-muisspel, waarbij zelfs Jack zo nu en dan een misser maakt. Jack, in zijn zwart-wit wereldje, zoekend naar gerechtigheid, lijkt soms heel naïef, en soms ook heel wereldwijs. Dat geeft hem echt een menselijk karakter, dat het typetje zo krachtig maakt. Het verhaal zelf dendert voort. De rode draad van de achtervolging door het leger, de FBI en meer worden doorkruist door persoonlijke verhalen van Jack en Susan, hun kennismaking, hun romance, en natuurlijk de vele mensen die ze tegenkomen, in vertrouwen nemen en soms ook moeten ontvluchten. Een echt spannend boek, dat niet alleen leuk is voor actieliefhebbers en leger-fans, maar ook voor iedereen die graag een suspense-thriller leest.

Jack Reacher 18: Ga nooit terug, Lee Child
Luitingh, september 2013, 384 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789024561902


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.