logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ja zeggen tegen het leven met Omdenken als levenshouding

ja omdenken als levenshoudingOmdenken is een term die al een paar jaar in Nederland rondzwerft. Het gaat er daarbij om dat je op een andere manier met problemen omgaat. Niet door ze gewoon te accepteren (dat neigt namelijk wel flink naar ‘negeren’), maar om ze te gebruiken in je voordeel. Het lijkt erop dat je dan echt moet gaan zoeken naar problemen, en dat is juist een concept dat Ja – Omdenken als levenshouding probeert uit te leggen.

Leven vol kansen

Want om te zoeken naar problemen moet je eigenlijk best een negatieve levenshouding hebben. Terwijl het gaat juist om zoeken naar kansen en mogelijkheden. Door ‘ja’ te gebruiken als levenshouding probeer je eigenlijk zo min mogelijk ‘nee’ te zeggen. Dat zou een heel drukke agenda kunnen opleveren als je het letterlijk pakt, maar dat je juist de kansen ziet en zoekt.

Omdenken in de praktijk

Kansen zien is wel iets dat je moet leren, dat je moet kunnen. Stiekem ben ik best een goede omdenker. In een nieuwe woning zie ik gaten in de muur niet om dicht te stoppen, maar ga op speurtocht naar voorwerpen om op te hangen. Gebruik wat je hebt, maak er wat mooiers van. En dan heb ik het alleen over het zichtbare, maar op alle vlakken. Is dat soms raar of vreemd voor je omgeving? Ja, dat kan best. Maar moet je je daar iets van aantrekken? Het is juist wel prettig om je eigen plan te trekken en gewoon te doen waar je je zelf lekker bij voelt.

Lekker geschreven

Het fijne aan de boeken van omdenken, waaronder ook Ja – Omdenken als levenshouding, is dat het ontzettend leuk en enthousiast geschreven is. Het boek is vrolijk vormgegeven, met kleurrijke pagina’s vol grote kreten, grappige anekdotes van mensen die Omdenken in de praktijk hebben gebracht en natuurlijk heel wat verhalen en ervaringen van Mr. Omdenken himself, Berthold Gunster. Hij is echt de grondlegger van de Omdenken-beweging. Als je meer wil weten over omdenken, zou je ook eens naar zijn theatershow kunnen gaan. Dan hoor je hem zelf aan het woord in een vermakelijke avond vol stof tot nadenken.

Conclusie over Ja – Omdenken als Levenshouding

Een heerlijk boek vol manieren om anders tegen het leven aan te kijken. Zeg ja tegen het leven, predikt Berthold. Dan gaan er heel leuke dingen met je leven gebeuren! Is dat zo? Laat het ons vooral weten.
Door:
Score: Ja – Omdenken als Levenshouding krijgt 4,5 van de 5 punten.

Informatie

Ja – Omdenken als Levenshouding,
AW Bruna, 288 pagina’s, paperback.
Vanaf: jaar. ISBN: 9789400508101. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.