logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Istanbul, White Goblin Games


istanbul packshot

Istanbul is een grote stad in Turkije, waar het altijd een drukte van belang is. Een heel belangrijk en bekend onderdeel van deze stad is de markt, waar het altijd een drukte van jewelste is. Handelen en geld verdienen, daar gaat het om! En dat is ook precies het doel van dit spel: wie verdient als eerste een aantal mooie, fonkelende robijnen?

In Istanbul leg je eerst 16 locatiekaarten neer. Er zijn schema’s voor, maar het zou ook willekeurig kunnen gebeuren. Dat is waar het allemaal gebeurt. Daar krijg je goederen in rode, gele, groene of blauwe dozen. Die heb je weer nodig om te verkopen en te verhandelen. Soms ga je die pakketten verkopen voor geld, waarmee je robijnen kunt kopen, maar je kunt die pakketten ook direct verhandelen tegen robijnen.

Een goede marktkoopman doet dat niet in z’n eentje. Jij hebt vier assistenten ter beschikking, die alle acties voor je uitvoeren. Een beurt bestaat uit vier stappen. De eerste stap is het verplaatsen van je handelaar met al je assistenten. Die zijn opgestapeld tot een mooi torentje. Per beurt mag je twee ‘ locaties’ overbruggen. Soms is die locatie al bezet. Dat is de tweede stap (of fase) van je beurt. Staat er namelijk al een andere handelaar op de locatie, dan moet je die twee Lira betalen. Die stap is vaak goed te omzeilen, geen nood!

De derde stap is het uitvoeren van een actie. Spullen ophalen, verkopen, verhandelen of het verdienen van speciale actiekaarten: voor alles heb je een assistent nodig. Die laat je op die plek achter, dat zijn je tijdelijke kosten voor het uitvoeren van een actie. Heb je geen assistenten meer, dan zul je ze eerst moeten ophalen! En ga je naar de locatiekaart Fontein, dan komen al je assistenten naar je toe. De vierde stap tenslotte is een ontmoeting met een tweede groep mensen: er wordt namelijk ook gewerkt met familieleden, een gouverneur (die je speciale Bonuskaarten aan de man brengt) en een smokkelaar, waarmee je goederen kunt ruilen. Dat is echter te veel voor deze recensie om allemaal uit te leggen.

Het beste is, om met de handleiding van Istanbul binnen handbereik, te beginnen met het spel. De handleiding zelf is namelijk best summier, en laat soms wat voor interpretatie over. Eenmaal met het spel beginnen is dan de beste leerschool! Het is echter een snel en druk spel. Het duurt dan misschien wel 40-60 minuten, maar een beurt duurt nooit lang. Meestal beperkt een beurt zich ook tot het verplaatsen van je handelaar met zijn gevolg en het uitvoeren van een actie.

Er zijn verschillende manieren om die robijnen in bezit te krijgen. Zo kun je ze kopen met geld of goederen, maar je kunt ze ook verdienen, door speciale kaarten te kopen bij de moskee, of door je handelskar uit te breiden. Let wel: die mogelijkheden worden duurder zodra er gebruik van is gemaakt! Koop je bijvoorbeeld een robijn bij de juwelier, dan is de volgende robijn al een lira duurder. Zorg dat je d’r snel bij bent, het zijn gewiekste lieden, daar in Istanbul!

Het is een heel dynamisch en snel spel. Zoals gezegd hebben we met ons eerste potje wel wat probleempjes en onduidelijkheden gehad. De handleiding had best wat uitgebreider mogen zijn, eventueel met wat voorbeelden erbij. Maar door gewoon te beginnen en een paar fouten te maken hadden we het toch snel onder de knie. Het tweede potje was met vier personen (met 2 kinderen van 6 en 8 jaar) een stuk dynamischer en sneller. Het is met recht een supersnel handelsspel, waarbij je door slim te spelen veel robijnen kunt verdienen!

Istanbul, White Goblin Games
Prijs: 34,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Aantal spelers: 2-5. Speltijd: ongeveer 40-60 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.