logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Isa’s droom, Marco Kunst

Veel mensen dromen er van: beroemd worden. Zo ook de vijftienjarige Isa. Zij doet zelfs mee aan een grote talentenjacht, Winners en Losers. Daar krijgt ze niet echt complimenten, in tegendeel. Na deze talentenjacht raakt ze in een depressie en slikt Isa een overdosis slaappillen. Ze gaat er niet aan dood, maar raakt in een coma. Daar komt ze in een soort droomwereld, Isa’s droom. Ze gaat op reis in zichzelf, wat door het boek heen het Binnenland wordt genoemd.

Tijdens die reis ontmoet ze kleurrijke figuren, die ze ook in het echt heeft gekend. Zo maakt ze in Isa’s droom kennis met haar zevenjarige zelf, Ies genaamd. Daarbij wordt ze uitgedaagd door haar grotere beroemdheid-zelf, die het Binnenland ten gronde wil richten: Alysha. Onder die naam deed ze mee aan de talentenjacht. Alysha heeft samen met haar leger aan Mantra’s een grote dam gebouwd, waardoor het Binnenland lijkt uit te drogen. Een blokkade, als het ware. Ook komt ze haar overleden broer tegen, Seb, de Nagedachtenis. En natuurlijk zijn er ontzettend veel toespelingen naar gebeurtenissen en psychologische theorieën in dit redelijk ingewikkelde boek.

Isa’s droom is dan ook niet voor een casual lezer: je moet echt wel redelijk ervaren zijn om de vele toespelingen en verwijzingen een plekje te geven. Het verhaal zit niet heel erg diep in elkaar, maar er lopen wel veel lijnen door elkaar heen. En je moet door Isa’s moeilijke kleuterperiode heen: als zevenjarige blijkt ze een beetje een verwend nest te zijn geweest: ook voor jou als lezer kan dat best irritant zijn…

Seb en Isa reizen door het Binnenland, achtervolgd door de handlangers van Alysha. Ze doorkruisen geheimzinnige gebieden zoals de Motorische Jungle, Het Innerlijk Oog en Dwingeland. Hoe dieper Isa in haar eigen Binnenland doordringt hoe meer ze beseft dat ze Alysha moet verslaan. Dat ze pas dan een waardevol leven kan leiden in de Buitenwereld, waar ze nog steeds in coma ligt.

Isa’s droom is een fantasierijke wereld vol verwijzingen naar psychologische theorieën van grote namen. Leuk als je die kent, dan krijgt het boek een grote meerwaarde. Ken je die niet, dan zul je redelijk wat grapjes en wendingen missen. Maar geen nood: er zitten nog genoeg bijzondere wendingen in het verhaal om het onderhoudend te maken.

Informatie

Isa’s droom, Marco Kunst
Lemniscaat, 300 pagina’s, paperback.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789047707066


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.