logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een wandeling langs de bekendste filosofen. Recensie: Is nergens ergens? Iris van der Graaf

is nergens ergensHet is soms heerlijk om na te denken over dingen. Dingen die niet altijd een heel duidelijk antwoord hebben, of in ieder geval waarbij je niet direct weet of het antwoord wat je bedenkt wel de juiste is. Filosoferen, heet dat: nadenken over de algemene dingen van het leven. Dat is trouwens niks nieuws: mensen denken al duizenden jaren over van alles en nog wat. Dat begon al bij de oude Grieken. En dankzij het feit dat die filosofen opschreven wat ze dachten, konden andere filosofen daar weer verder over nadenken. Moet je nagaan hoe moeilijk die dingen wel niet zijn!

Bekende filosofen

De schrijfster van dit boek, Iris van der Graaf, heeft met Is Nergens Ergens? een boek geschreven over filosofie. En wel met een bijzondere insteek: aan de hand van die filosofen van vroeger, en de dingen die ze bedachten. Zo ontdek je ook een soort lijn van ontwikkeling in de antwoorden die de filosofen bedachten. Natuurlijk legt Iris ook uit wat de filosofen bedoelden met hun uitspraken, zodat je zelf ook weer wat wijzer wordt.

De hele wereld rond

Omdat die filosofen al zo lang bezig zijn, is het soms wel lastig om een duidelijke verhaallijn te bedenken en uit te zetten. Waar begin je, welke gedachtes volgen op elkaar? Die zijn niet altijd heel netjes en logisch ge-ordend. Je wordt in Is Nergens Ergens? dan ook door de hele wereld gesleept, met grote sprongen in de geschiedenis. Mijn tip: lees een beetje over de landen en jaartallen heen. Het is interessant om te lezen, maar er komt natuurlijk geen proefwerk van! Het is belangrijker dat je nadenkt over wat je leest, wat jóuw antwoord zou zijn op die belangrijke levensvragen.

Conclusie over Is Nergens Ergens?

Filosoferen, nadenken over van alles en nog wat, is geweldig leuk om te doen. Pieker of peins jij wel eens ergens over? Dat doen mensen al duizenden jaren. Het is goed om te weten wat filosofen vroeger ooit bedacht hebben, zodat jij daar alvast een sprongetje in kunt maken. In dit boek heeft Iris van de Graaf op een prettige manier de gedachtes van een aantal grote filosofen voor je op een rijtje gezet. Jammer is wel dat het meer een informatief boekje is, in plaats dat je ook echt aan het denken wordt gezet. Misschien een idee voor een tweede boekje? Door: Score: Is Nergens Ergens? krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Is nergens ergens,
Illustrator: Nieuwezijds, 192 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789057124662. Prijs: 17.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.