Recensie: Is een robot ook maar een mens? Peter Cave

Ethiek, politiek, kunst en logica. Niets laat filosoof Peter Cave ongemoeid. Maar dan op toegankelijke wijze, in de vorm van vertellingen, gedachten experimenten en verhalen. Luchtig, onderhoudend en met humor. Soms met een bizarre slotsom. De 33 korte verhalen laten de lezer zich verdiepen in de meest intrigerende filosofische vraagstukken.

Het boek is een wonderlijke mix van werkelijkheid en schijnwerkelijkheid, dat alles aan elkaar verbonden met een filosofische overweging die je wellicht met beide benen op de grond zet. Lukt dat niet, dan komt Peter op de proppen met een concreet voorbeeld: hoe absurd de voorbeelden van Peter ook lijken te zijn, er blijkt toch vaak een kern van waarheid in te zetten! Want soms zet de auteur je op het verkeerde been, confronteert je met een paradox en laat je met gefronste wenkbrauwen achter. Hoe uniek ben jij? Kan een moordenaar onschuldig zijn? Wat betekent het werkelijk om verliefd te zijn? Is er verschil tussen een heilige en een zelfmoordterrorist? De karakteristieke humorvolle stijl van Peter Cave maakt de onderwerpen aantrekkelijk. Aantrekkelijker en toegankelijker dan je, gezien de complexiteit van de thema’s die de auteur aansnijdt, zou verwachten. Een theorie wordt dan in eerste instantie ook uitgelegd vanuit een filosofisch aspect, losgerukt van onze sociale wetten en regels, zoals je dat na een goed glas in de kroeg zou kunnen doen. Daarna worden er steeds meer ontnuchterende feiten prijsgegeven: de ene keer worden de grote verhalen bevestigd, een andere keer juist ontkracht. Dat laatste komt helaas wat meer voor. Zo blijk je zelfs al heb je iemand niet concreet vermoord toch een moordenaar te kunnen zijn, en kun je – als je iemand red van een vergiftigingsdood – toch beschuldigd worden van moord…

Deze Engelse besteller- al vertaald in zeven talen- is bedoeld voor een ieder tussen de 12 en 112 die eens voorzichtig wil proeven aan de filosofie, onderzoekend van aard is, of zich afvraagt waarom de wereld is zoals hij is.

Is een robot ook maar een mens? Peter Cave
Scriptum, augustus 2009, 231 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,95 euro. ISBN: 9789055946624

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.