logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Inspecteur Sarti 2: De Gitaarmoord

inspecteur-sarti-de-gitaarmoord-loriano-macchiavelli-boek-cover-9789492197023 Inspecteur Sarti is de hoofdpersoon van een boekenserie die kinderboeken tot een hoger niveau tilt: een stevige politiethriller, met spannende momenten en genoeg rake (en ietwat bijdehante) opmerkingen die voor de nodige afleiding zorgen. De Gitaarmoord is het tweede deel van de Inspecteur Sarti-reeks, die zich in een Italiaans stadje afspeelt. Het verhaal van de gitaarmoord begint al spannend. Op een avond wordt er namelijk geschoten in de plaatselijke kroeg. Niemand raakt er gewond, maar de kroeg ligt helemaal in puin. Antonio Sarti gaat, samen met zijn assistent en chauffeur Felix, op onderzoek uit. Maar dan komt hij nog iets groters tegen. Diezelfde avond wordt, zo’n beetje voor zijn huisdeur, een man neergestoken. De Napolitaan. En dat terwijl de man gewoon een pistool op zak had. Een groot mysterie! Sarti wordt door zijn hoofdinspecteur Raimondi flink onder druk gezet om het tot een goed einde te brengen. Daarbij krijgt hij hulp van zijn dertienjarige vriend Spriet en Amir, de broer van de hoofdverdachte, Paas. Met alle problemen van dien. Vooral het element van Spriet maakt het verhaal van Inspecteur Sarti herkenbaar voor kinderen. De omgeving, de politie-inspecteur en de Italiaanse gebruiken zijn natuurlijk wat ver weg van de bedden van de lezers. Gelukkig zit er een komische noot in het verhaal, hoewel die vaak wat scherm en bijdehand van aard is. Het boek maakt dankbaar gebruik van vooroordelen en verschillende stereotypen, zoals een strenge leidinggevende die precies doet wat hij wil en een bijdehante ‘assistent’ in de vorm van Felix, die steeds moppert maar altijd paraat staat. In dit boek staat overigens niet alleen het moordonderzoek centraal, maar ook de houding van de inwoners van het stadje ten opzichte van de ‘indringers van het zuiden’. De buitenlanders die geïmmigreerd zijn worden met argusogen aangekeken en meteen beschuldigd van alles wat er mis gaat. Daar doet inspecteur Sarti trouwens ook wel een beetje aan mee: de personages in dit boek zijn vaak noch goed, noch slecht. Grappig element is dat Sarti, hoofdpersoon van De Gitaarmoord’ een feilloos geheugen heeft – alleen het koppelen van die feitjes gaat mis, daarvoor heeft hij telkens hulp nodig van anderen. Het taalgebruik is een beetje stijf en behouden, ondanks de humor die in het verhaal verweven is. Op de moord na, waarbij het lijk vrij duidelijk is omschreven, is het een prima geschikt boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Informatie

Inspecteur Sarti 2: De Gitaarmoord, Lorriano Macchiavelli La Zeta, 132 pagina’s, hardcover. Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789492197023

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.