logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Inspecteur Sarti 1: Moord in de kleedkamer, Loriano Macchiavelli

inspecteur sarti - moord in de kleedkamer Inspecteur Antonio Sarti is een politie-agent in een klein stadje. Niet zo maar een agent trouwens, maar een echte inspecteur. Dat betekent dat hij knap lastige problemen mag oplossen. En dat doet hij op een heel eigen manier: met veel feitjes en logisch nadenken, maar vooral met veel hulp van vrienden en kennissen die hem soms net een duwtje de goede richting in duwen. Een beetje als Baantjer, of – voor de volwassene lezers van onze site – als de chaotische inspecteur Colombus uit de gelijknamige televisieserie. Maar dan strak gekleed en netjes geschoren, zoals een Italiaan betaamd. In het eerste deel van Inspecteur Sarti-boeken krijgt hij te maken met een moord in de kleedkamer van het honkbalveld, een passie van de inspecteur. Honkbal, bedoel ik dan. Maar tijdens een wedstrijd wordt in de kleedkamer het lichaam gevonden van Rocco McLaw. De moord is natuurlijk de rode draad in het boek, en het slechtoffer wordt dan ook redelijk expliciet omschreven. Verderop in het boek wordt wel eens verwezen naar het slachtoffer, maar dan een stuk minder plastisch. Als het dus even té spannend wordt zou je die passage gewoon kunnen overslaan, en de rest van het boek kunnen uitlezen. Een vriend van de inspecteur is de dertienjarige Spriet: een lange jongen die thuis weinig te zoeken heeft. Hij slentert een beetje achter de inspecteur aan, net als de intelligente ‘mol’ Rosas, die ondanks zijn slonzige uiterlijk met wijze en geheimzinnige opmerkingen komt. Inspecteur Sarti: Moord in de kleedkamer is geschreven voor jongens en meisjes die wel van een pittige detectiveroman houden. Het verhaal heen is een beetje in een luchtige sfeer geschreven, met veel grapjes en sarcastische opmerkingen naar collega’s, vrienden en bekenden. Antonio Sarti en zijn collega (en chauffeur) Felix zijn behoorlijk snedig naar elkaar met grapjes en opmerkingen. Dat is een ander soort humor dan de algemenere opmerkingen en grapjes die je in Nederlandstalige boeken tegenkomt. Veel zwart-witte zienswijze, met een strenge en bazige hoofdinspecteur, een onhandige assistent die op de achtergrond blijft, een consequente argwaan naar de immigranten die in de stad wonen (‘De Zuiderlingen’) en een inspecteur die leeft op koffie. Door de vele opmerkingen gaat de vaart soms een beetje uit het verhaal, wat wel jammer is. Daarentegen haalt die sfeer de zwaarte van de situatie wel een stuk omlaag, waardoor dit boek van Inspecteur Sarti een spannende instapdetective is!

Informatie

Inspecteur Sarti: Moord in de kleedkamer, Loriano Macchiavelli La Zeta, 130 pagina’s, hardcover. Prijs: 13,50 euro. Leeftijd: vanaf 13 jaar. ISBN: 9789492197016

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.