logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Inferno, Dan Brown

9789024561858 inferno

Dan Brown werd enkele jaren ineens wereldberoemd door zijn originele en onthullende Da Vinci Code. Een boek, waarin het grote publiek kennismaakte met de fictieve professor Robert Langdon, een hoogleraar die zich gespecialiseerd heeft in symboliek en kunstgeschiedenis. De beste man werd in een wild Frans avontuur geslingerd na een bizarre en vreemde moord, waarin symbolen en de Rozenridders een heel belangrijke rol speelden. Inmiddels had de professor nog een avontuur op zijn naam staan in het boek Het Bernini Mysterie (Angels and demons). Deze beide boeken zijn overigens heel goed verfilmd, hoewel de charme van de boeken onovertroffen blijven. Het meest recente boek is Het Verloren Symbool, waar nu het boek Inferno aan is toegevoegd.

Inmiddels heeft Robert een derde avontuur op zijn naam staan: Inferno. In dit deel staan symbolen op een heel ander vlak centraal: de symboliek van Dante’s meesterwerk De Goddelijke Komedie, en dan met name het deel Inferno. Een boek dat door het succes van Dan Browns Inferno vast weer veel interesse zal krijgen door een nieuw en jong lezerspubliek. In Inferno komt Robert Langdon er achter dat hij niet op de plek is waar hij verwachtte te zijn: hij wordt wakker in een ziekenhuis in Florence, zonder dat hij weet waarom hij in Italië is, en wat hij daar heeft gedaan. Hij heeft geheugenverlies! In het ziekenhuis maakt hij kennis met de geniale jonge arts Sienna Brooks. Samen worden ze beschoten en bedreigd, en het tweetal besluit te vluchten en raken ze verzeild in een heftig kat-en-muisspel, terwijl ze er proberen achter te komen wat er de afgelopen dagen is gebeurt.

Daarbij worden ze dwarsgezeten door een mysterieuze vijand, die zichzelf De Provoost noemt. Een machtige vijand, met veel invloed en mensen in het veld. Langzaam maar zeker komen Robert en Sienna er achter dat de wereldgezondheid op het spel staat: De Provoost werkt namelijk in opdracht van een ander genie, eentje die geobsedeerd is door Dante’s Inferno en De Pest, overbevolking en genetische manipulatie. Die obsessies, gecombineerd met een meer dan briljante geest, zouden wel eens een groot probleem kunnen opleveren!

De spanning van het kat-en-muisspel is heel duidelijk voelbaar in dit lijvige boek. Lang niet alle ontwikkelingen lijken even logisch, en in de verhaallijn zitten dan ook zeker genoeg spannende en verrassende ontwikkelingen verborgen. Je wordt meegenomen door Florence, gaat op ontdekkingsreis in het Palazzo Vecchio, de Boboli-tuinen en de Duomo. Vol details omschreven, want Robert Langdon heeft nog al wat flashbacks in het boek, waarin hij memoreert over eerder gegeven colleges over de stad, Dante en nog veel, veel meer. Daardoor krijg je wel veel achtergrondkennis en informatie over de verschillende locaties, maar wordt de vaart soms best flink uit het verhaal gehaald. Ook lang niet altijd hebben de feiten betrekking op de verhaallijn, maar daar kom je vaak later pas achter. Door de veelheid aan informatie worden de personages ook niet echt uitgediept. Zelfs Robert krijgt geen stukje persoonlijke groei mee. Ondanks deze minpunten is het een spannend boek, dat je van de eerste tot de laatste pagina gegrepen wordt door de mysterie van Dante’s Inferno.

Inferno, Dan Brown
Luitingh, mei 2013, 480 pagina’s, paperback.
Prijs: 22,95 euro. ISBN: 9789024561858


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.