In 1954 opende mevrouw Keasberry รฉรฉn van de eerste (of zelfs het eerste?) Indische restaurant in Nederland: Djokja in Amsterdam. Het werd een waar familierestaurant, waar ook haar zoon Billy en schoondochter Jessica in werkten. Het mag geen wonder zijn dat later ook kleinzoon Jeff zijn activiteiten er voortzetten. Djojka is welbekend buiten de stadsgrenzen van Amsterdam, mede door het kookboek van Oma Keasberry uit 1976. Het bijzondere is namelijk dat de Keasberryยดs authentieke Indische gerechten op tafel zetten, zonder daarin veel aanpassingen te doen naar de Nederlandse smaak. Ofwel; je houdt ervan, of niet. Dat in tegenstelling tot de chinees/Indische restaurants, die de Chinese, Indische en Nederlandse keukens wisten te mengen.
Keukengeheimen
In Indische Keukengeheimen is het de beurt aan Jeff om een boekje open te doen over de geheimen van de Indische keuken. Maar dat niet zonder een biografie van de Keasberryยดs uit de doeken te doen, te vertellen over de situatie van hun restaurant ten opzichte van de concurrentie en natuurlijk een beeld te schetsen waarin zijn oma een plekje veroverde in de culinaire harten van de Nederlanders. Dat komt soms een beetje te trots over, maar goed; op zoยดn prestatie mag je ook wel trots zijn, nietwaar! Door het boek heen zijn de nodige familiefotoยดs verwerkt, wat het hele boek een intiem en knus karakter geeft.
Generaties
Jeff verzamelde recepten van drie generaties. Authentieke, scherp gekruide gerechten, die je met de nodige liefde en aandacht moet bereiden. Echt slow-food, vol marinades en verschillende technieken om alles te bereiden. Maar dat is niet alles, want bij een goed kookboek uit een bepaalde streek hoort natuurlijk ook de nodige achtergrond, om je diner de juiste ambiance mee te geven. Jeff wijdt naast zijn recepten ook uit over de rijsttafel en voor etiquette aan tafel, kookmaterialen (oelekan, tjobek, wadjan) en bereidingstechnieken, Indische kruiden en specerijen en natuurlijk de recepten waarmee ‘Djokja’ beroemd werd, met aandacht voor de herkomst en de tradities.
Ga direct naar Alle Indische keukengeheimen op BOL.com.
Recensie over Alle Indische keukengeheimen
Het kookboek Alle Indische keukengeheimen is mooi vormgegeven, vol fullolor fotoยดs en fotoยดs uit de familiegeschiedenis. Ondanks de ingewikkeld uitziende gerechten is het een zeer toegankelijk kookboek dat voor velen een goede aanleiding kan zijn de bekende recepten eens zelf te gaan maken. Achterin het boek vind je een alfabetische woordenlijst, receptenregister op gerechtssoort en een alfabetisch register.
Score: 8
Informatie
Alle Indische keukengeheimen, Jeff KeasberryIllustrator: nvt
Uitgever: Karakter uitgevers, 384 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789045216263. Prijs: 29.99 euro.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: