logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: In Time, 20th Century Fox

In TimeIn een wereld, ver voorbij de onze, bestaat geld niet meer. Dat hebben ze gewoon afgeschaft. Moet kunnen. In plaats daarvoor is er een bepaald systeem ingevoerd, waarbij mensen kunnen betalen met tijd. Hun eigen tijd, wel te verstaan. Door te werken of klusjes op te knappen verdienen ze dus levenstijd, dat ze weer moeten uitgeven aan eten, kleding, vervoer, en bijvoorbeeld de huur of electriciteitsrekeningen. Een ander bijkomend fenomeen is, dat hun lichamen ook op dat moment blijven stilstaan: zodra je klok gaat lopen wordt je niet meer ouder.

Een bijzonder origineel gegeven. Is je tijd op, dan sterf je. Het is dus zaak om te proberen het eeuwige leven te vergaren, of te sterven in een poging dat te bereiken. Uiteraard hebben de rijken (met veel tijd omhanden) veel invloed op deze planeet, en is het hele lang ingedeeld in segmenten. De rijken wonen bij elkaar, de armen op een kluitje. Zijn er te veel armen, dan gaan de prijzen omhoog. Mensen geven dan meer tijd uit dan er binnenkomt, en het probleem lost zichzelf op.

Binnen deze wereld loopt Will rond, gespeeld door Justin Timberlake. Hij vind het maar niets, en denkt dat hij het systeem aan het wankelen zal krijgen, om zo het evenwicht tussen arm en rijk te overbruggen. Als hij bij toeval veel tijd ter beschikking krijgt, heeft hij daarmee een mogelijkheid om dit tot stand te brengen. Hij gaat naar het rijkste deel van het land, en beweegt daar hemel en aarde om ieder wakker te schudden. Als de dochter van de rijkste man zich bij hen aansluit, gaan ze als een ware Bonnie & Clyde te werk, om te stelen van de rijken, en de tijd te geven aan de armen.

In Time is een bijzonder spannende actiefilm, die wel wat vragen oproept. Niet alleen over maatschappelijke verschijnselen als rijkdom en armoe, maar ook: hoe zit dat nu precies, met die klokjes? Waar komt die tijd vandaan, hoe werkt het mechanisme, en waarom worden mensen niet ouder? Zaken waar in de film jammer genoeg geen antwoord op wordt gegeven. Je krijgt wel wat informatie, maar niet genoeg om echt te weten hoe het zit. Ook met de tijdpolitie gaat die vlieger op: wat doen die lui precies, wat mogen ze, wat niet? Naast deze twee beperkingen, die natuurlijk wel worden uitgelegd in de featurettes en deleted scenes, is het een schitterende film om lekker van te genieten. De film is een hels kat-en-muisspel tegen de klok. Letterlijk.

in Time, 20th Century Fox

Tijdsduur: 109 minuten, Thriller.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 18 euro), Blu-ray+dvd combo (ca. 29 euro)

Deze film bij: BOL.com

[youtube https://www.youtube.com/supported_browsers?next_url=%2Fv=eZ9Aq725-F4&feature=relmfu]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.