De wereld in 2030. Machtige internationale investeerders lenen geld aan de zes grootmachten van de wereld: Rusland, China, India, Brazilië, de VS en Europa. De nieuwe wereldmachten China, India en Brazilië strijden mee in de wereldwijde race om macht en invloed. Maar niets is wat het lijkt. In werkelijkheid zijn deze naties slechts pionnen in een verraderlijk spel. De spelers zijn genadeloze investeerders, die zoveel mogelijk willen verdienen en daarom onzichtbare controle uitoefenen op de wereldmachten. Maar een investeerder kan zijn greep op een wereldmacht verliezen, waardoor telkens nieuwe afspraken kunnen ontstaan. Een strategisch bordspel van wereldformaat.
Imperial 2030 is een uniek spel. Origineel, omdat het een aantal bekende en beproefde spelelementen uit andere titels combineert om zo een uniek en vernieuwend model neer te zetten. Strategie, diplomatie, oorlog en handel gaan in dit spel hand in hand. Net als in het echte leven, maar dan kleiner en heftiger. En een stuk sneller bovendien. Ik zal in deze recensie niet al te lang over de regels uitdiepen, dat zou een te lang verhaal worden waar je niet snel wijs uit zou worden. Want: hoewel het een erg leuk en verslavend spel is, is het niet bepaald een eenvoudig spel. Zeker niet als je met meerdere spelers rond de tafel zit, dan komen er veel meer elementen bij kijken die zich niet makkelijk laten inschatten. Hoe laat dit spel zich het beste omschrijven? Waarschijnlijk als een handelaarsspel. Maar dan eentje met de harde hand, want als je iets niet zint kun je altijd met legers je zin doordrijven. In dit spel gaat het namelijk om geld. Niet zozeer om krijgsmacht of politieke macht: neen, ik kan me voorstellen dat je zelfs zonder al te veel territoria nog een winst kunt behalen.
Er spelen in dit spel een aantal factoren naast elkaar: geld, dat je middels obligaties verdient, legermachten, waarmee een continent macht kan uitoefenen op andere gebieden, veroverde gebieden en samenwerkingsverbanden. Om de zoveel beurten komt er een evaluatiemoment: op dat moment wordt de stand opgemaakt. Op dat moment worden de veroverde gebieden geteld. Dit aantal bepaalt het aantal winstpunten dat je krijgt. Heb je na verloop van tijd 25 punten verdient, dan is het spel afgelopen. Aan dit aantal winstpunten hangt ook een financieel plaatje: een bonus. Van deze bonus gaan de salarissen van je legertroepen af, maar ook de rente die je aan je tegenstanders moet betalen, mochten ze een obligatie hebben van jouw land. Want je concurrenten hebben op dat vlak ook baat bij jouw succes. Het is daarom niet ongewoon om met elkaar de onderhandelen en samenwerkingsverbanden aan te gaan om bepaalde doelen te bereiken. Het succes kan overigens van korte duur zijn: koopt iemand een meerderheid in obligaties, dan heeft hij een dikkere vinger in de pap en wordt hij heerser van het continent. Zo vluchtig kan het leven zijn. Weet je wie de grote winnaar is? De persoon met de grootste bankrekening! Bereid je voor op een gezellige avond vol handelen, discussiëren en subtiele oorlogsvoering.
Imperial 2030, The Game Master
Prijs: 49,95 euro. februari 2010. Leeftijd: vanaf 12 jaar.
Aantal spelers: 2-6. Speltijd: ongeveer 120-180 minuten.
Speelgoed en spellen koop je bij: