logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ik was tien in 2015, Pedro de Bruyckere en Bert Smits @VanDuurenMedia

Ik was tien in 2015 Pedro de Bruyckere en Bert Smits zijn allebei actief in het onderwijs, beiden op heel andere vlakken. Pedro is onderzoeker en pedagoog aan de Artevelde-hoogeschool in Gent, Bert is sociaalpedagoog en maatschappelijk ondernemer, en via zijn onderneming vaak verbonden met het onderwijs. Samen denken ze graag na over de huidige maatschappij in vergelijking met vroeger, maar kijken ze ook naar de toekomst. Ik was tien in 2015 is een blik in die toekomst. Waar het precies heen gaat weten ze natuurlijk niet, maar een ding is zeker. Het onderwerp in het boek is Ella, tien jaar in 2015. Vanuit Ella wordt telkens gesproken. Daarbij worden historische gegevens opgezocht en vergeleken met sociaal-economische veranderingen en gebeurtenissen. Vanuit die geschiedenis zou je kunnen voorspellen waar onze maatschappij wellicht naar toe zou kunnen gaan. Inderdaad veel ‘wat’ en ‘als’jes, maar een glazen bol is nu eenmaal niet kristalhelder. Anders was het wel een kristallen bol geweest 🙂 Het is erg interessant om te lezen hoe Pedro en Bert tegen de huidige samenleving aankijkt, en hoe ze verschillende gegevens, uitgevoerd door verschillende onderzoekers en conclusies uit verschillende onderzoeken met elkaar combineren om tot nieuwe inzichten te komen. Sommige toekomstbeelden zijn negatief, andere positief, maar het is ook erg geruststellend om te lezen dat bepaalde denkbeelden die nu tamelijk overheersend zijn en het algemene beeld van de jeugd bepalen niet altijd even dreigend zijn en al decennia lang spelen. Ik was 10 in 2015 geeft een geweldig tijdbeeld, met een blik naar voren en lijntjes naar vroeger. Een geweldig vlot geschreven boek bovendien, dat erg onderhoudend is. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst, iets met kinderen heeft of ooit kind is geweest. Het boek biedt afwisselend positieve en negatieve toekomstbeelden, allen beïnvloed door de toenemende stroom aan technologische invloeden, automatisering en de veranderingen op wereldniveau. Onze wereld wordt tenslotte steeds kleiner, en dat brengt enorme veranderingen met zich mee voor ons als individu en als groep. Pedro en Bert weten deze gegevens mooi te verzamelen en trekken conclusies die je wellicht geruststellen. Keep calm and carry on, is de slotboodschap. Daar zullen we ons graag aan houden!

Informatie

Ik was 10 in 2015, Pedro de Bruyckere en Bert Smits Van Duuren Media, 240 pagina’s, paperback. Prijs: 24,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789082033786

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.