logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ik leer klok kijken, Tactic


Ik leer klok kijken

Het leren van de tijd is een enorm lastig principe. Tijd is zo abstract, dat vang je niet zomaar. In dit spel probeert uitgever Tactic daar verandering in te brengen. En dat lukt ze bijzonder goed! Niet zozeer door het besef aan te leren, maar door ze te leren hoe de klok in elkaar steekt.

Daarvoor gebruikt het spel vier onderdelen. Het centrale deel wordt gevormd door een stapel kaartjes. Daarnaast zijn er tegeltjes (lees: dikke kartonnen kaartjes) met enerzijds een klok, anderzijds een huissituatie. Dan is er nog een grote klok, met beweegbare wijzers, en vier kaarten, die ieder een dagdeel vertegenwoordigen.

Ieder kind krijgt één van de vier kaarten met een dagdeel. Speel je met twee kinderen, dan krijgen ze er allebei twee. Speel je met drie kinderen, dan komt de vierde kaart te liggen voor een lege stoel. Die doet voor spek en bonen mee. In het midden van de tafel ligt de klok met draaibare wijzers, alle tegeltjes met de klok-afbeelding naar boven en het stapeltje kaartjes.

Laten we beginnen met de kaartjes. Op sommige kaartjes staat een grote klok, op anderen een bijtje (luisterend naar de naam Tico) dat een klokje vasthoudt. Trekt iemand een kaartje met een grote klok, dan gaan de kinderen zoeken in de uitgestalde tegeltjes. Deze liggen allemaal met het klokje naar boven. Het kind zoekt de klok, en draait het om. Daar zie je een huissituatie, met daarop wederom de bij als hoofdrolspeler. De bij is aan het ontbijten, spelen, eten, slapen, ga zo maar door. Herkent een kind deze situatie van zijn kaart, dan krijgt hij hem en mag hij het tegeltje op zijn kaart leggen. Een soort Bingo, dus.

Maar er zijn meer kaartjes: trekt een kind een kaartje met Tico de bij erop, dan mag de speler links erop een tijd noemen. Als je aan de beurt bent moet je proberen die tijd te maken met de klok. Lukt dat niet, dan mag de persoon rechts van je proberen, enzovoort. Degene die het lukt is aan de beurt om een nieuwe kaart te trekken.

Het leuke van dit spel is de diversiteit. Hoewel het gaat om je ‘bingo’-kaart vol te maken, is het maken van de tijd zeker zo leuk. De situaties op de tegeltjes zijn overigens niet altijd even relevant: om half negen aan het ontbijt zitten is namelijk bést laat, dan kom je nooit op tijd op school! Het leerzaamste element zit hem in het verdraaien van de wijzers. Zo leren kinderen heel goed hoe de klok in elkaar zit. Jammer is hier het gebrek aan controle. De kinderen moeten zelf bepalen of het goed is of niet. Pas het wel een beetje op de kinderen aan. Begin met hele en halve uren, stap daarna over op kwartieren, en ga zo verder naar de kleinere verdelingen. Superleuk om spelenderwijs bekend te raken met de klok!

Ik leer klok kijken, Tactic
Prijs: 12 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar.
Aantal spelers: 1-4. Speltijd: ongeveer 15 minuten.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.