logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ik besta niet, Cristin Terrill

ik besta niet

Ik besta niet is een behoorlijk dubbele titel. Is het nu wel of niet? Er is eigenlijk maar één persoon die daar antwoord op kan geven, en dat is de zestienjarige Marina. Of de twintigjarige Em, die teruggereisd is vanuit de toekomst. De steenrijke Marina is best populair, en woont naast een wonderkind, James. Hij is steeds verwikkeld in andere projecten, maar dít project zal alles anders maken. Hierdoor zal hij een echte tiran worden, en de wereld veroveren.

En daar heeft de twintigjarige Em mee te maken gehad. Zij heeft de wrede praktijken van James meegemaakt. Ze noemt hem niet eens James meer, want de jongen, waar ze ooit verliefd op was, is al lang verdwenen. Voor haar is het ‘de dokter’ geworden. Een kwaadaardig persoon, die vermoord moet worden. En dat is Em (M, van Marina) nu net van plan. Ze reist terug naar het verleden om James te vermoorden.

Maar dan wordt ze geconfronteerd met zichzelf, de jonge, naïeve James, een moordaanslag op James’ broer Nate, en nog veel meer. Heeft Marina het in zich om haar beste vriend James te vermoorden? Gelukkig kan ze rekenen op de steun van Finn. Hij was destijds de beste vriend van James, en walgelijk bovendien. Marina moest niets van hem hebben. Toch blijkt hij een goede kant te hebben, en de twee groeien naar elkaar toe. En hier, vier jaar later, zijn Em en Finn onafscheidelijk!

Het verhaal van Ik besta niet wordt afwisselend vanuit Em en Marina verteld. Daardoor zie je de omgeving telkens vanuit een ander perspectief, en dat is erg interessant. De psychologische aspecten van de kwestie worden goed belicht, wat het verhaal interessant en boeiend maakt. Er zit bovendien genoeg vaart in, en telkens weer nieuwe vragen en mysteries die opgelost moeten worden. Het boek is in grote lijnen voorspelbaar, maar dat hindert niet. Vreemd genoeg weet Em lang niet altijd wat er gaat gebeuren – ze was er toch bij geweest? Maar onthoud dat de dingen die Em doet het verleden verandert. Zal het Em en Finn lukken de toekomst te veranderen?

Ik besta niet, Cristin Terrill
LS Amsterdam, september 2013, 336 pagina’s, paperback.
Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789021807607


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.