logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ik ben de sterkste! Jan de Kinder


ik ben de sterkste

Big is een heel zelfverzekerd varkentje. Hij is van één ding overtuigd, en hij zegt het tegen iedereen die het wil horen: “ik ben de sterkste!” Ook Olifant krijgt het te horen, en de kleine opschepper waagt het zelfs de grote, logge grijze vriend uit te dagen. Met één hand zal het hem lukken om Olifant op te tillen, zeker weten! Maar telkens als Olifant BAF! op hem gaat zitten, gebeurt er wel iets vervelends… het lijkt erop dat het Big niet zal lukken… Of toch wel? Opeens zie je Big met Olifant in de lucht – op één hand!

Ik ben de sterkste! is een lief en vertederend boekje over een opschepperig biggetje, dat ook tegen de grote dieren opschept dat hij waarschijnlijk sterker is dan hen. En hoe bescheiden die grote dieren ook zijn, Biggetje blijft het volhouden. Dan zit er niets anders op dan het maar te bewijzen. En de grote dieren zouden zichzelf niet zijn als ze het kleine varkentje niet en beetje zouden helpen. En dus tilt de grote Olifant zichzelf omhoog aan een boom, zonder dat Big het doorheeft. Trots als een pauw staat het biggetje tenslotte met een pootje in de lucht, met Olifant d’r bovenop!

De tekeningen van Ik ben de sterkste zijn vlot gerekend met krijt, en tonen het verhaal heel goed. De kracht van het prentenboek zit hem echter in het verhaal zelf, en natuurlijk in de momenten dat Olifant BAF bovenop het varkentje gaat zitten. Dat zijn de momenten waarop je de kinderen letterlijk ziet glunderen van plezier, zo niet schaterlachend op hun stoeltje zitten. De sarcastische ondertoon van het bescheiden toontje van Olifant zal jonge kinderen veelal ontgaan. Oudere kleuters zullen het wellicht wel oppikken, en op voorhand al een beetje doorhebben hoe het verhaal zal gaan lopen. Of toch niet? Ik ben de sterkste heeft tenslotte  toch een heel verrassend einde!

Ik ben de sterkste! Jan de Kinder
Eenhoorn, maart 2014, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789058389251


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.