logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ik bak geweldig, jij trouwens ook, Edwin Klaasen


ik bak geweldig jij trouwens ookVind jij het ook zo heerlijk om brood te bakken? Ik moet bekennen dat ik zo mijn fases heb waarbij ik er niet genoeg van kan krijgen. En dan merk je maar wat meer dat het soms knap lastig kan zijn om iedere keer eenzelfde brood te maken, met eenzelfde zachtheid, luchtigheid en krokantheid. Er zijn zo veel factoren die van belang zijn voor een goed brood, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik eigenlijk nooit echt grip heb gekregen op het hele proces. Broden komen wel redelijk consistent uit de oven, maar helemaal gelijk worden ze nooit. Edwin Klaasen legt in Ik bak geweldig, jij trouwens ook, op een heel leuke en duidelijke manier uit hoe al die elementen samenwerken. Hoe het hele proces van smaakafgifte en – superbelangrijk – het rijzen in elkaar steekt. Daarbij maakt Edwin gebruik van zijn geliefde broodsoort: zuurdesem. Een vak apart, omdat je hierbij geen gebruik maakt van gist, maar het meel zelf in een week tijd tot een gisting laat komen. Dat mengsel gebruik je dan om je uiteindelijke brood te laten gisten. Een mooi principe, want je hebt zo nóg meer het gevoel dat het je ‘eigen brood’ is geworden! Ik bak geweldig, dat is iets dat je kunt zeggen als je het boek van A tot Z hebt doorgewerkt. Maar: dan moet je wel een doorgewinterde, en fanatieke bakker zijn. Zeker als je écht alles gaat uitvoeren, want dat zou zelfs inhouden dat je een rijskastje gaat maken, waarvoor je de bouwtekening overigens in het boek vind. Zo ver ben ikzelf nog niet gegaan, wat natuurlijk wel zijn effecten heeft op de consequentheid van mijn bakresultaten, ik weet het… Zonder het kastje zijn er ook wat meer variabelen die anders zijn in de recepten. Het bakken komt zo wat meer op gevoel aan, en dat is nu net waar het soms mis gaat. Edwin laat niets aan het toeval over, brood bakken blijkt een heel exacte wetenschap te zijn! Zo leer je welke temperatuur je ingrediënten moeten hebben, hoeveel water je toevoegt, en welke meelsoorten je gebruikt. Als jij ook geweldig wil bakken, dan is dit boek een echte aanrader. Het vertelt je van het begin tot het eind welke processen, ingrediënten en technieken je moet gebruiken. Het is dan ook meer een leerboek dan een bakboek, hoewel er achter in het boek ook meer dan genoeg recepten staan waar je je tanden in kunt zetten. Let daarbij wel op dat Edwin zijn vak meer dan serieus neemt: houd een keukenmachine, een rijskastje en genoeg ruimte voor een zuurdesembeslag in je planning, pak het boek erbij en ga naar je favoriete graanmolen voor echt lekker meel. En smullen dat je zult! Ik bak geweldig, jij trouwens ook, Edwin Klaasen Desemenzo, november 2013, 249 pagina’s, hardcover. Prijs: 29,95 euro. ISBN: 9789090276489

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.