logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hygge – De Deense kunst van het leven

hygge-de-deense-kunst-van-het-leven

Over het fenomeen Geluk is al veel gezegd en geschreven. Iedereen is wel op zoek naar zoveel mogelijk geluk, als ware het de heilige graal van het leven zelf. Iedereen heeft ook een ander beeld van wat geluk nu precies is. Is dat rijkdom, gezondheid, veiligheid, gezelligheid, een gezin, een stabiele basis, rust, onafhankelijkheid, vrijheid? Genoeg stof om over na te denken. Uit onderzoek is echter gebleken dat de mensen in Denemarken gemiddeld genomen het gelukkigst zijn van iedereen ter wereld. Hoe gaaf is het dus dat zo’n Deen, die ook nog eens directeur is van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, er een boek over schrijft? Hygge is een Deens woord, dat zich het beste laat vertalen als: gelukkig, gezellig, vreedzaam. En in dit boek vertelt Mei Wiking je alles over dit bijzondere gevoel.

Sfeervol

In het sfeervol gebonden boek Hygge gaat Meik samen met jou op zoek naar de bron en de oorsprong van Hygge. Maar wees gerust: dat gaat zeker niet op een saaie of schoolse manier. Op een heel toegankelijke wijze omschrijft Meik in het boek Hygge hoe het leven in Denemarken er zo ongeveer uitziet. Die ervaringen en kennis wordt vergeleken met onderzoeken, weetjes en feitjes die gedaan zijn door verschillende universiteiten en onderzoekers. Daardoor krijg je een geweldig mooi beeld van de verschillen tussen onderlinge landen, die stiekem toch een eigen cultuurtje hebben.

Hygge

Het is na het lezen (en ook wel tijdens het lezen overigens) de vraag hoeveel Hyggeligheid jij in je leven wil toelaten, en in welke mate dat überhaupt mogelijk is. Er zijn natuurlijk structurele verschillen aan het leven in Nederland en Denemarken die je moeilijk zomaar kunt negeren. Belangrijk is natuurlijk wel dat je zoveel mogelijk tijd probeert vrij te maken voor je vrienden en familie, en samen te genieten van de goede dingen van het leven. Op die manier breng je al heel wat hygge in je leven, denk ik. Wat aankleding en gezelligheid op zijn tijd is dan ook altijd meegenomen, waar dit boek weer van pas kan komen.

Conclusie over Hygge

De Deense knusheid mag je nooit verwarren met kneuterigheid. Daarvoor heeft de techniek zich genoeg bewezen – de Denen blijken de gelukkigste mensen in Europa. En Hygge laat je zien hoe ze dat voor elkaar krijgen.
Door: CooleSuggesties
Waardering: Hygge krijgt 4.7 van de 5 punten.

Informatie

Hygge, Meik Wiking
Lev. boeken, 288 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789400508187. Prijs: 19.99 euro.

 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.