logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Horizon Zero Dawn, PS4 (16+)


horizon zero dawn

Guerilla Games is vooral bekend vanwege de klassieker Killzone. Ze konden al meer dan tien jaar teren op het succes van deze gamefranchise, hoewel er inmiddels heel wat goede alternatieven voor beschikbaar zijn. In die tussentijd lijkt het alsof ze hebben gewerkt aan een nieuwe klassieker-in-wording, die we nu in alle pracht en glorie mogen aanschouwen: Horizon Zero Dawn. Een schitterende game die ook nog eens heel prettig te spelen is.

Indrukwekkend

Wat meteen opvalt is de indrukwekkende grafische kant van het pel. De vele tussenfilmpjes doen niet onder voor de grote Hollywoodproducties als het aankomt op vormgeving, kwaliteit en vooral de bewegingen van de mensen. Indrukwekkend, want juist daar laten veel gameproducers steken vallen. In het spel zelf wordt die vormgeving geweldig goed doorgezet – slechts een enkele keer ontdekten we een klein foutje in de ruimtelijke vormgeving, waardoor bijvoorbeeld een struik wat vlak oogde, maar er ontbrak niets in de details van het spel. En voor de gelukkige eigenaren van een PS4 Pro: de game is compatible met 4K en HDR! Kijk dus vooral ook rond tijdens je missies, en geniet van de uitgestrekte landschappen die in het spel zitten verwerkt.

Dierlijke robots

In Horizon Zero Dawn leer je het meisje Aloy kennen. Ze woont samen met een verschoppeling ver buiten de bewoonde wereld, ver van alle andere vormen van beschaving. Samen hebben ze het echter prima, hoewel Aloy het moeilijk vind om te accepteren dat ze verschoppelingen zijn. Haar pleegvader zorgt echter goed voor Aloy en traint haar op alle mogelijke manieren. Tot Aloy een klein apparaatje vind, waarmee ze een koppeling krijgt met het verleden. Naar de tijd voor de apocalyps, voordat de machines de wereld overnamen met robot-dino-achtige schepsels. Dat apparaatje geeft haar zo veel inzicht in de oude wereld, dat het wel eens het begin van een nieuwe beschaving kan blijken. Het ontrafelen van oude mysteries kan beginnen!

Campagnes

Het spel loopt van missie naar missie. Telkens krijg je een nieuwe opdracht die je tot een goed einde moet brengen. Daarbij maak je gebruik van alle nieuwe vaardigheden die je ter beschikking hebt. Naast een spannende adventure met een mooie groeicurve is Horizon Zero Dawn namelijk ook een geweldige RPG: je verzamelt grondstoffen om nieuwe voorwerpen en wapens te maken, ontvangt ervaringspunten die je kunt inzetten om nieuwe skills te leren en je ontdekt steeds meer over je nieuwe elektronische gadget, uniek in deze post-apocalyptische wildernis. Die speurtocht naar het verleden is een belangrijk element in het spel, maar komt zo natuurlijk op je af dat het nauwelijks opvalt. Toch blijft het trekken, de speurtocht naar de waarheid en het verleden, de reden waarom de Noordelijke stam als wilden leven.

Sluipen en schieten

De strategie in Horizon Zero Dawn is duidelijk: je bent een mens tegen gigantisch grote machines. Jouw gadget zorgt er voor dat je zwakke schakels in de machinemonsters kunt ontdekken, je ziet hoe ze bewegen. Daar moet je gebruik van maken om ze één voor één af te zonderen en uit te schakelen. Heb je dat gedaan, dan kun je ze onderzoeken op nuttige onderdelen om er zelf beter van te worden. Maar wees gewaarschuwd: geen één gevecht is echt eenvoudig! Onze tip: take ‘em out one by one.


Recensie over Horizon Zero Dawn

CooleSuggesties topper

Horizon Zero Dawn is een geweldig mooie game met een indrukwekkende gameplay. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar de constante speurtocht naar bruikbare hulpmiddelen maakt de lange tochten zeker de moeite waard. Upgrade die chick, en ontdek de waarheid!

Score: 9


Info

Horizon Zero Dawn, Guerilla games
PS4, XBOX One, rpg.
Prijs: 45 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.