logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Home Made Winter, Yvette van Boven


Home made winter is een boek vol comfort food. Yvette van Boven maakte, met inspiratie uit Ierland en Frankrijk, een verzameling van gerechten waar je hart weer warm van wordt. Yvette geeft eenvoudige recepten voor klassiekers waarvan iedereen dacht dat ze lastig te maken zijn. Stap voor stap begeleidt ze de lezer bij het maken van boter, osseworst of bijvoorbeeld baileys. Achterin komen de winterse feestdagen aan bod waar Yvette een speciale band mee heeft: plumpudding voor Kerstmis, colcannon met Halloween, galette des rois met Driekoningen. Kortom: een nieuw, uiterst persoonlijk kookboek, vol recepten, tekeningen, verhalen en foto’s uit Ierland, Frankrijk en Nederland.

Net als bij Home Made verzorgde Yvette het hele boek zelf: ze deed de vormgeving, maakte de illustraties en bereidde alle gerechten voor de fotografie. De foto’s werden gemaakt door haar man, fotograaf Oof Verschuren. Yvette van Boven (Ierland, 1968) woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Haar succesvolle Home made werd verkozen tot Kookboek van het jaar 2010 en verschijnt binnenkort in Engelse vertaling in Australië, de VS, Engeland en Canada. Yvette is freelance foodstylist en receptuurschrijver en heeft samen met haar neef een table d’hôte en cateringbedrijf in Amsterdam. Daarnaast illustreert ze voor boeken en bladen in binnen- en buitenland.

Home Made Winter is echt een gezellig boek om de koude winter mee door te komen. Het leukste is van Yvette dat het haar lukt om de moeilijkste gerechten eenvoudig te doen lijken. Sterker nog: om de moeilijkste gerechten makkelijk te maken. Want dat koken (en lekker eten) een passie van Yvette is, dat is zeker. Ze weet bovendien recepten en ingrediënten uit verschillende landen op heldere en eenvoudige wijze met elkaar te combineren, zodat er welhaast nieuwe gerechten ontstaan. Deze verrukkelijke gerechten, duidelijk onderverdeeld in ontbijt, brunch&lunch, cakes en dingen voor bij de thee, drank, voorafjes, hoofdgerechten, en natuurlijk nagerechten, maken dat je het water in de mond loopt.

Daarbij leer je veel verschillende cuisines kennen, en ontdek je bovendien een hoop nieuwe talenten in jezelf: ik heb het bijvoorbeeld nooit in mijn hoofd gehaald om zelf boter te maken, maar dit boek heeft me er toch eens toe doen besluiten. En met succes! Zo staan er nog veel meer basisrecepten in voor producten die je al lang voor lief neemt, of waarvan je altijd al had gedacht ze nooit te kunnen maken.

Het boek sprankelt dan ook van de eerste tot de laatste pagina: de foto’s, teksten en vrolijke, vlot getekende illustraties en overzichten passen perfect bij elkaar. Logisch ook, aangezien alles door Yvette zijn bedacht en uitgevoerd – op de fotografie na, dat heeft ze aan haar man. Zijn er minpunten? Ten eerste wil je met dit boek in handen véél te veel tijd in de keuken rondbrengen, maar dat zal je omgeving niet zo erg vinden. Een groter minpuntje is het gebruikte lettertype voor bepaalde recepten. Een ‘chaotisch handschrift’-font werkt leuk voor kleine stukjes tekst, maar voor een groter stuk tekst is het minder handig. Het grootste nadeel is echter het gebruik van ‘u’ en ‘uw’. Niet dat Yvette direct heel amicaal moet gaan lopen doen, maar gezien de rest van de schrijfstijl en de vlotte vormgeving past het eenvoudigweg niet bij het boek. Maar, toegegeven, ik zal er geen bladzijde minder om lezen!

Home Made Winter, Yvette van Boven
Fontaine uitgevers, oktober 2011, 256 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789059563988


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.