logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: HolograFX, Goliath


Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2013 is de leuke doos HolograFX. Nu moet ik eerlijk gezegd bekennen dat ik – toen ik van het pakket hoorde, geen idee had wat ik er van moest verwachten! En ook toen ik het pakket in handen had duurde het even voor het kwartje viel. Kort maar krachtig: het is een high-tech goocheldoos! Met behulp van holografische animaties maak je zo een spectaculaire show om je publiek te verbazen. je assistenten? Dat zijn de holografische karakters die op de speciale poort worden geprojecteerd.

In de doos zitten ontzettend veel verschillende zakjes en onderdelen. Voor je begint is het dus flink knippen en opbouwen van de trucs. Probeer ze wel bij elkaar te houden, dat zal het herhalen van de trucs behoorlijk vereenvoudigen! Alle onderdelen zijn gekoppeld aan bepaalde trucs. Die staan netjes omschreven in de handleiding, maar ook in de speciale app, die voor Android en iOS beschikbaar is. Want ja: voor deze goocheldoos heb je een smartphone of iPod Touch nodig. Daarop worden namelijk filmpjes gespeeld, die geprojecteerd worden op de speciale hologrampoort. In de app stel je een heel programma samen van trucs die achter elkaar worden uitgevoerd. De techniek is overigens niet nieuw: de techniek heet Peppers Ghost, en werd al in 1862 gebruikt voor illusies! Daarna is de techniek vaak gebruikt in pretparken: en hey, als het voor Disney World goed is, is het dat ook voor jou!

De doos zelf wordt je podium. In het midden van de doos komt de speciale poort te staan, waarop de HolograFX-filmpjes worden geprojecteerd. Aan de voor- en achterkant ga jij aan de slag, om interactie met je hologram-assistent tot stand te brengen. De trucs zelf voer je heel nauwkeurig uit: als je de voorwerpen op de juiste plek legt, vallend e hologrammen en de hulpmiddelen perfect samen. Daardoor lijkt het bijvoorbeeld of je assistent iets laat ontploffen, opgesloten zit in een container, verdwijnt in een doos, en nog veel, veel meer. Om de illusie echter te maken moet je zelf meedoen, jij bent dé link van de hologram naar de echte wereld. En als je precies doet wat de bedoeling is (en ja, dat moet je wel even oefenen) dan zul je een verbluffende show opvoeren. Als hulpmiddel staan er lijntjes op het podium getekend, zodat je weet waar je hulpmiddelen moeten staan. Daarbij heb je een speciaal oefenpodium met dikke, felle lijnen, en een showpodium, waar je heel subtiel de markeringen ziet. Alles om de illusie zo echt mogelijk te maken!

Voor je de goocheldoos koopt moet je wel even kijken of de app op je smartphone werkt: bij mijn Sony smartphone gaf de app een foutmelding, ik heb dus een andere telefoon moeten regelen voor deze recensie. En dan blijkt dat het uitlenen van een smartphone niet altijd wordt gewaardeerd: heb je er zelf een, dan is het geen probleem, maar je ouders of broer/zus vind het misschien niet leuk om hun telefoon een tijdje kwijt te zijn…

HolograFX, Goliath
Prijs: 37,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.