logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hollandia MatzeCrackers Volkoren

Soms kom je dankzij een website als de mijne nog eens iets nieuws te leren. Zo was ik bijvoorbeeld zeker bekend met Matzes: de kleine, oranje zeshoekige doosjes met die overheerlijke en verslavende crackers. Die staan met enige regelmaat op onze tafel, gewoon omdat ze zo lekker zijn. En ze zijn ook nog eens gezond en eerlijk. Ze bevatten geen zout, geen suiker, geen conserveermiddelen en nauwelijks vet. Bijzaak voor de één, super belangrijk voor de ander.

Ik was echter niet bekend dat de oorsprong bij de Matzes bij pasen lag, en dat er dan grote varianten verkrijgbaar zijn in een grote, oranje zak. Toch maar eens op zoek, aankomende pasen! En ik was ook niet bekend met de nieuwe variant, MatzeCrackers volkoren. Dat laatste was ook niet zo vreemd, want die zijn pas nieuw. En nieuwe dingen uitproberen, daar houden wij wel van!

Matzecracker-1Het enige verschil zit hem eigenlijk in de tarwe, want bij de MatzeCrackers Volkoren worden er geroosterde tarwekiemen meegenomen. Qua smaak staan de twee varianten schouder aan schouder: de vertrouwde cracker is iets neutraler, de volkorenvariant is wat voller van smaak. Beiden hebben ze echter die vertrouwde bite, dezelfde knapperigheid en ook eenzelfde neutrale smaak die altijd past en altijd lekker is. Met boter en suiker (die traditie kende ik dan weer wel), maar ook met kaas, vleeswaren, of bijvoorbeeld met wat roomkaas en zalm.

80 jaar jong
Het hele jaar door worden er verschillende Matzes varianten gebakken. Bijzonder is dat dit jaar Hollandia Matzes voor de 80e keer Matzes voor Pasen bakt. Nog steeds gebeurt dit vanuit de dezelfde locatie in de binnenstad van Enschede waar het op 3 december 1933 allemaal begon. En… nog steeds volgens traditioneel recept. De kleinschalige bakkerij, waar 15 mensen werkzaam zijn, is nog steeds in particuliere handen en de enige Matze bakkerij in Nederland.

De matzes zijn in de supermarkt te koop voor 0,99 euro, voor 16 crackers. De lichtgekleurde, gele verpakking bevat de volkoren variant, in de oranje verpakking zitten de normale MatzeCrackers. Vergeet niet ze even op te warmen voor je ze eet: dan zijn ze nog lekkerder en krokanter! Meer informatie: www.hollandiamatzes.nl.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.