logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hoe schildpad aan zijn schild komt, Kristel Steenbergen

Er zijn heel wat fantastische verhalen die al eeuwenlang verteld worden, maar die nauwelijks bekendheid genieten. Kristel Steenbergen draagt een van die verhalen een warm hart toe: het verhaal van Hoe schildpad aan zijn schild komt, zoals zij dat kent uit haar tijd in Tanzania. Inmiddels heeft ze de tijd genomen om het verhaal op te schrijven en te voorzien van fantastische illustraties.

Hoe schildpad aan zijn schild komt

Het verhaal neemt je mee terug naar een ver verleden, waar Schildpad een super snel kereltje was met een glanzend en glad schild. Niemand was sneller dan hij! Alle dieren leefden in harmonie met elkaar en ieder van hen had andere tradities en gebruiken. Zo vierden de vogels ieder jaar een groot feest, hoog in de wolken. Ieder jaar mocht er een dier meefeesten. Een magisch spektakel, met muziek van de wind en een dansende zon die de lucht met gouden stralen vulde. Alle vogels die konden vliegen waren uitgenodigd, en ze kwamen van heinde en verre om samen te zingen en te dansen. Dit jaar staat er een race op de planning. Dat is Schildpad op het lijf geschreven!

Winnaar

Schildpad was dolblij met zijn winst, en ook de andere dieren juichten voor hem. De vogels hielpen hem aan mooie vleugels en samen vlogen ze omhoog, hoger en hoger, tot ze de wolken bereikten. Ook hier kon schildpad zich echter niet bedwingen en vloog sneller dan alle vogels. Het feest was nog mooier dan Schildpad zich ooit had kunnen voorstellen. Het was prachtig versierd en er was heerlijk eten. Schildpad genoot met volle teugen… maar toen de vogels eenmaal arriveerden, was alles al op. Uit boosheid lieten ze hem daar achter, maar niet zonder eerst zijn vleugels weer uit elkaar te plukken.

Hoogmoed…

De overmoedige schildpad had maar een optie. Naar beneden vliegen zonder vleugels. Dat moest hij vast wel kunnen… toch? Zonder te oefenen dook schildpad naar beneden, waar zijn mooie en gladde schild in duizend stukjes viel. Eenmaal beneden kreeg hij nogmaals te horen waarom hij werd gestraft. Uit schuldbesef beloofde hij nooit meer zo hard te gaan en eerst aan anderen te denken voor hij zichzelf bediende. Daarom lijmden de andere dieren zijn schild weer in elkaar, maar zo mooi als het ooit was, is het nooit meer geworden.


Ga direct naar Hoe Schildpad aan zijn schild komt op BOL.com.

Recensie over Hoe Schildpad aan zijn schild komt

Net als de meeste legendes zijn er ook over dit verhaal heel wat varianten. Waar schildpad gestraft wordt voor zijn hoogmoedige en egoistische manier van handelen, zijn er ook varianten waarin hij dankzij doorzettingsvermogen en vastberadenheid als winnaar over de eindstreep komt. Het ligt natuurlijk aan de toehoorder welk verhaal het beste overkomt en een les leert. De illustraties van dit boek zijn geweldig. De cartooeske stijl komt goed over, met heldere kleuren en sprekende gezichten. Er wordt op een heel leuke manier gespeeld met diepte, namelijk door een deel van de illustratie gedetailleerd en in kleur te maken, om vervolgens diepte aan te brengen door minder kleur en minder krachtige lijnen te tonen. Soms vervaagt een illustratie zelfs tot schets. Ook beweging wordt op die manier getoond. Heel erg tof gedaan! Hoewel het verhaal mij niet zo aansprak, maken die kleurrijke illustraties weer veel goed.

Score: 7


Informatie

Titel: Hoe Schildpad aan zijn schild komt
Auteur:
Illustrator: Kristel Steenbergen
Uitgever: Moon uitgevers
Aantal pagina’s: 49
Type boek:
Leeftijd: vanaf 4 jaar
ISBN: 9789048872930
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.