logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Hoe overleef ik mezelf, VideoFilm Express

Rosa is dertien. Ze is gevoelig, creatief en heeft humor. Maar ze is ook goed in piekeren, ontevreden over haar uiterlijk, onzeker en verlegen.
Ze woont in Den Bosch. Haar ouders zijn gescheiden. Daar is ze best verdrietig om. Ze mist haar vader, die ze niet zo vaak meer ziet. Haar moeder heeft een baby gekregen van haar nieuwe vriend Alexander: Abeltje. Rosa is dol op hem, maar niet op Apenbil (zo noemt ze Alexander stiekem, vanwegen zijn harige achterwerk). Rosa’s moeder wil graag samenwonen, daarom verhuizen ze naar Groningen, waar Alexander woont. Dat vindt Rosa verschrikkelijk. Alles wat haar bekend en vertrouwd is, moet ze achterlaten, inclusief haar beste vriendin Esther. Ze moet naar een nieuwe school waar ze niemand kent, én bij Apenbil in huis wonen! Kortom, ze moet een heleboel dingen die ze niet wil. Hoe gaat ze zichzelf en alle veranderingen overleven?

Hoe overleef ik mezelf is een supergave film voor iedereen die zichzelf wel eens niet snapt. En dat zullen er best wel veel zijn! De film speelt dan ook goed in op de doelgroep: niet alleen over de onderwerpen die in de film aan bod komen (gepest worden op school, het wennen aan een nieuwe omgeving, vriendinnen willen maken, ontevreden zijn over je uiterlijk en onzeker over het aangaan van relaties), maar ook zeker op de manier waarop het is gefilmd: de denkpatronen van Rosa worden namelijk steevast gerelateerd aan televisieprogramma’s: talkshows, tellsell-spotjes, quizzen en grote spelshows: alles waar Rosa van houdt of wat vers in haar gedachten zitten komen aan bod, waarbij de vrienden en vriendinnen van Rosa steevast een rol in te vervullen hebben. Het ecteerspel is dan ook zeker geloofwaardig: Rosa (Jolijn van de Wiel) is en blijft namelijk de doelgroep van de film, en dat straalt ze helemaal uit. Duidelijk is ook te zien dat ze lol heeft gehad in het filmen van haar twee alter-ego’s, die haar goede en kwade kant moeten voorstellen. Dat haar Brabantse accent er de ene keer wat dikker op ligt dan het andere zullen we haar zeker vergeven, alsmede het feit dat zowel haar ouders als haar beste vriendin en vriend niet met een Brabantse tongval spreken.

De uitwerking van het boek in een film is dan ook zeker een succes geweest, alles ziet er netjes en goed uitgewerkt uit, en het hele verhaal loopt als een trein. Daardoor ben je voor je het weet aan het einde van de film aanbeland, waarbij alle losse draadjes bij elkaar komen: haar graffiti-kunst, haar liefde voor de tekenleraar, haar onzekerheid over zichzelf, haar nieuwe huis en gezin en vrienden van de oude woonplaats vinden een wonderlijk plekje in het leven van Rosa.

Hoe overleef ik mezelf, VideoFilm Express

Tijdsduur: 97 minuten, Komedie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 8 euro), blu-ray (ca. 10 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.