logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hij noemde me Elly, Femmetje de Wind

Er is iets magisch met biografieën. Ze nemen je letterlijk mee in de leefwereld van andere mensen. Je ontdekt voor welke uitdagingen ze hebben gestaan, welke keuzes er voorhanden waren (nou ja – in ieder geval welke keuzemogelijkheden de persoon in kwestie in het vizier had) en welke weg ze uiteindelijk hebben gekozen. Maar er zijn ook genoeg situaties waarin mensen geleefd werden, zoals het verhaal van Esther Vleeschhouwer-Blocq in Hij Noemde Me Elly. Dat verhaal neemt je mee naar Amsterdam, 1940, waar de Joodse tiener voor grote uitdagingen kwam te staan.

Het leven in bezet Amsterdam

Tegen het steeds grimmiger decor van een bezet Amsterdam wordt de zestienjarige Elly Blocq verliefd op Wim Vleeschhouwer, de voorzitter van de tafeltennisvereniging. Hun liefde bloeit op te midden van de angst en onzekerheid die de oorlog met zich meebrengt. Maar op een koude winteravond begin 1943 staan twee NSB’ers voor de deur: Elly moet meekomen. Wim besluit vrijwillig met haar mee te gaan, ondanks de gevaren die hen te wachten staan.

Kamp Vught

De twee geliefden worden afgevoerd naar Kamp Vught, een van de beruchte concentratiekampen in Nederland. Omdat Wim Duits spreekt, wordt hij al snel ingezet als tolk. Elly wordt aan het werk gezet in een naai-atelier en vervolgens in de wasserette. Na lange omzwervingen lukt het hem bovendien om Elly aan het werk te zetten bij een afdeling van Philips, die onderdelen maakt voor de Duitse legertroepen. Dat laatste blijkt de redding te zijn voor het tweetal, hoewel ze dat dan natuurlijk nog niet weten. Tijdens het verblijf blijkt het Philips-Kommando ook iets betere leefomstandigheden met zich mee te brengen.

Transport

Naarmate het einde van de oorlog in zicht komt, zet de Duitse bezetter in op de eindstreep. De gevangenen uit Kamp Vught worden op transport gezet naar Auschwitz, waar de omstandigheden afschuwelijk zijn. Terwijl Elly daar in mensonterende omstandigheden voor haar leven vecht, wordt er in Berlijn onderhandeld dat de gevangenen van het Philips-Kommando niet naar de gaskamer hoeven. Deze tijdelijke bescherming biedt echter geen zekerheid. Na drie maanden in Auschwitz moeten ze toch weer op transport. De vraag blijft hoe lang Philips de groep nog kan redden en wat er van Wim is geworden.


Ga direct naar Hij noemde me Elly op BOL.com.

Recensie over Hij noemde me Elly

CooleSuggesties topper

“Hij noemde me Elly” is het wonderbaarlijke verhaal van een vrouw die dankzij de onwankelbare liefde van haar man en de bescherming van Philips acht concentratiekampen overleefde. Het verhaal is in romanvorm opgetekend: het is gebaseerd op feiten, maar aangevuld met fictie om de leesbaarheid te vergroten. Daardoor leest deze biografie misschien eerder als een historische roman, maar de herinneringen van Elly schemeren meer dan duidelijk genoeg door de pagina’s heen. Het is knap van schrijfster Femmetje de Wind om de onmenselijke omstandigheden op papier te zetten zonder in de beruchte gruweldaden te vervallen. De voortdurende dreiging van de dood is in vrijwel ieder hoofdstuk merkbaar, wist Elly dankzij de ingenieuze reddingspogingen en de kracht van de liefde te overleven. Haar verhaal is een testament van moed, hoop en de ongelooflijke wil om te overleven te midden van de verschrikkingen van de Holocaust.

Score: 9


Informatie

Titel: Hij noemde me Elly
Auteur:
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s: 416
Type boek: Paperback
ISBN: 9789044367256
Prijs: 23.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.