logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hier doet het geen pijn, Heidi Vanrompay

hier doet het geen pijn

In Hier doet het geen pijn maak je kennis met de dertienjarige Viki. Ze is een heel normaal meisje, dat naar school gaat, vriendinnen heeft, huiswerk maakt en leuke dingen doet met haar hondje Molly. Ze heeft een broer, Bart. Zijn vriend Patrick komt regelmatig bij hen over de vloer. Als Bart op een dag huisarrest heeft vraagt Patrick Viky mee naar huis. Daar wordt ze misbruikt: een passage in het boek dat vrij expliciet wordt omschreven, en als schokkend ervaren kan worden. Na deze verschrikking bedreigt Patrick het meisje. Viki vertelt het dan ook aan niemand en trekt zich terug in haar ‘zeepbel’, maar de mensen in haar omgeving merken dat er iets mis is. Doordat het boek vanuit de ik-persoon is geschreven kun je heel goed lezen wat er allemaal in Viki omgaat op bepaalde momenten: welke muren ze optrekt, welke trucs ze gebruikt om zichzelf te beschermen van de buitenwereld.

Hier doet het geen pijn is een bijzonder dapper boek over seksueel misbruik. Het personage in dit boek krijgt nieuwe kansen als ze uiteindelijk haar hartsvriendin Sara in vertrouwen neemt. Zij vertelt over haar ervaringen met hulpverlening, nadat ze een auto-ongeluk heeft gehad, waarbij haar beide grootouders om het leven kwamen. Naast het misbruik wordt dan ook het hele proces van de hulpverlening buitengewoon helder omschreven. Daarbij worden de vele vooroordelen die meisjes van de hulpverlening teniet gedaan: de politie-agente bij wie ze aangifte doet tegen Patrick loopt bijvoorbeeld in gewone kleding rond, en tijdens haar gesprekken met de hulpverlening zit ze niet in een stoffig kantoortje met airco, maar lopen ze lekker vrij in de buitenlucht. Alle aspecten worden erg uitgebreid omschreven, wat een goed en helder beeld geeft van het hele proces en de verschillende hulpverleners die je kunt inzetten. Het verhaal wordt gebroken dor korte gedichtjes en abstracte illustraties.

Achter in het boek staat een stukje met adressen waar je terecht kunt voor hulp, zowel in Nederland als Vlaanderen. Een handig en duidelijk naslagwerk als afsluiter van dit indringende boek, dat een echte must-read is voor iedereen met een traumatische ervaring als misbruik!

Hier doet het geen pijn, Heidi Vanrompay
Clavis Books, juni 2012, 286 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 13 jaar. ISBN: 9789044816655


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.