logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het werkboek van Hoog Sensitieve Personen, Elaine N. Aron


Zoals de titel doet vermoeden is dit boek een werkboek, en staat dan ook vol zelftests, ontspanningsoefeningen en visualisaties voor Hoog Sensitieve Personen (HSP’s). Daardoor leer je als HSP beter met je bijzondere eigenschap omgaan. Het boek begint dan ook met een grondige analyse van je geschiedenis als persoon. Hoe heb je al ervaren dat je anders bent, welke negatieve en positieve ervaringen hangen hier an vast? Kun je geloven dat dit niet jouw schuld is, maar een samenhang van onkunde en onbegrip? Het boek is geschreven voor individuele lezers, maar ook geschikt voor groepen. Regelmatig staan er vragen in die met name geschikt zijn om in groepsverband te bespreken.

Handig is het feit dat in het boek genoeg ruimte is om aantekeningen te maken en je ervaringen op te schrijven. Dat kan natuurlijk ook op een schrijfblok of schrift, als je het boek wilt doorgeven aan andere mensen. De opdrachten hebben allen betrekking op de zelfreflectie. Ze zijn dus niet moeilijk, zolang je maar eerlijk bent tegenover jezelf. Je zult zien dat er een last van je schouders zal vallen zodra je eenmaal tot een paar inzichten bent gekomen. Let wel: je gaat best diep graven, en zowel de fijne als niet-fijne momenten uit je verleden zullen worden opgehaald.

De opdrachten worden ingeleid door een ruim stuk theorie. Ook al vul je de opdrachten niet in, dan valt er nog altijd genoeg te lezen en te leren over hoogsensitiviteit. En wellicht heb je helemaal niet zo veel problemen ervaren met het ‘hoogsensitief-zijn’ en ben je er al mee in vrede. In dat geval kunnen sommige vragen je even een stukje verder helpen, en kun je de kennis gebruiken om er sterker van te worden. Met alle kennis en ervaring die je opdoet in dit boek, en alle ervaring die je dankzij dit boek een plekje kunt geven, kun je meer in vrede leven met jezelf, beter begrijpen waarom je doet wat je doet, maar dit ook beter aan je omgeving uitleggen. Het zal je leven zeker aangenamer maken! Dit boek is dan ook een praktische aanvulling op de eerder verschenen boeken van dé autoriteit op dit gebied, Elaine N. Aron. Het werkboek is bedoeld voor zowel individuele HSP’s als werkgroepen.

Het werkboek voor hoog sensitieve personen, Elaine Aron
Arbeiderspers, oktober 2010, 366 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789029573856


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.