Recensie: Het ware verhaal van Frankenstein, Bat Pat

Gewoonlijk is kerst de meest ontspannen periode van het jaar. Tenzij een beroemde schrijver van horrorverhalen op mysterieuze wijze verdwijnt en de Silver Kids besluiten de (enorme) sporen te volgen van een woesteling met een plat hoofd. Snappen jullie al over wie ik het heb? Slibber bibberrr!

Bat Pat heeft zich al een mooi plekje veroverd in de kinderen die wat meer willen dan de gezapige kinderboeken, die het alleen maar hebben over delen en samen spelen. Nee, de boeken van Bat Pat gooien het over een geheel andere boeg: ze laten kinderen (vanaf 7 jaar) lekker griezelen, en zich verwonderen over de bovennatuurlijke verschijnselen waar mensen niet zo vaak bij stil staan… liever niet!

Zo ook dit uhm… kerstboek. Of in ieder geval: het speelt zich af tijdens de kerstperiode, waardoor het wel een kerstboek te noemen is – zeker in de begrippen van Bat Pat. Denk hierbij aan veel duistere locaties, kastelen, ruïnes en kerkers, vreemde wezens, rare monsters, slijmerige substanties: veel zaken die je de rillingen over je rug laten lopen! Dit spannende verhaal, wat geheel over de figuur Frankenstein gaat, wordt na ieder hoofdstuk onderbroken door een spread met weetjes, feitjes, activiteiten, knutseltips en puzzels. Ontzettend leuk en zeker helemaal in stijl (vooral het monsters-maken van zeep is een echte aanrader) maar het onderbreekt het verhaal wel, en dat is jammer. Liever had ik het gezien als aparte katern achter in het boek, of desnoods in het midden van het boek, maar na ieder hoofdstuk… nee, het is iedere keer weer even wennen: waar ben ik nu naar aan het kijken?

En dat is ontzettend jammer, want het boek is heerlijk geschreven. Plastisch, uiteraard, want iedere slijmerige waterdruppel die van het plafond spat moet je in je nek kunnen voelen, maar met veel gevoel, humor en een rijke woordenschat. Dit alles wordt ondersteund met een prettig aantal illustraties, maar zeker niet te veel. Zo nu en dan kom je een paginagrootte illustratie tegen, maar deze zijn niet zo talrijk als in bijvoorbeeld de boeken van Geronimo Stilton. Daardoor oogt het boek wat rustiger.

Het ware verhaal van Frankenstein, Bat Pat / Roberto Pavanello
Abimo, oktober 2011, 232 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. ISBN: 9789059328068

Dit boek bij:BOL.com

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.