logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het Vollehoofdenboek, Linde Kraijenhoff

Een vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt het niet goed meer om na te denken of op te letten. Bovendien word je er sneller moe en boos van en verhindert het om goed uit te leggen wat je wilt zeggen. Ook samenwerken of samen spelen worden er een stuk lastiger door. Er zijn hoofden die van binnen zo in elkaar zitten dat ze wel heel snel vol raken. In dit boek worden dat “snel vollopende hoofden” genoemd. Het boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en voor betrokken volwassenen die met zo”n snel vollopend hoofd te maken hebben.

Op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. “Korte lontjes”, starheid, onoplettendheid, afleidbaarheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en een vertraagde reactiesnelheid in het gedrag van kinderen, kunnen ook grote bronnen van ergernis voor de omgeving worden. Dit onbegrepen gedrag veroorzaakt zo dikwijls misverstanden in communicatie, strijd en wederzijds onbegrip. In dit boek wordt daarom de nadruk gelegd op psycho-educatie: “Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen”.

In Het Vollehoofdenboek draait het allemaal om het omgaan met kinderen die gevoelig zijn voor prikkels, want een overprikkeld kind is vaak niet prettig om mee om te gaan, en een overprikkeld kind heeft het bovendien vaak moeilijk om zichzelf te ontwikkelen. Het boek behandelt hier een aantal aspecten in: hoe komt het dat een hoofd overvol raakt, waar hoofden vol van raken, en hoe je kunt merken dat het zo is. Daarnaast natuurlijk ruim aandacht aan technieken en tips om dit te voorkomen: hoe de hersenen werken, en hoe je de informatievoorziening in banen kunt leiden. Want een vol hoofd ontstaat soms doordat deze stromen niet efficiënt of gestructureerd lopen. Aangezien iedereen anders omgaat met kennis en informatie is de aanpak ook voor alle kinderen anders. Het Vollehoofdenboek voorziet ruimschoots in voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk. De combinatie van uitleg met ondersteunende tekeningen, tips, (invul)oefeningen en proefjes maken het boek tot een speelse uitnodiging om de inhoud aan eigen ervaring te koppelen. Hierdoor kun je snel aan de slag en heb je een aantal handvatten, hulpmiddelen en technieken ter beschikking om volle hoofden te voorkomen en beter om te gaan met ‘vollehoofdenkinderen’, dromers en overprikkelde kinderen. Door het laagdrempelige en praktische karakter zal dit boek een bron van inspiratie, bemoediging en (h)erkenning zijn voor zowel ouders, ervaringsdeskundigen als professionals uit het onderwijs en de zorg.

Het Vollehoofdenboek, Linde Kraijenhoff
Acco, oktober 2010, 136 pagina’s, paperback.
Prijs: 28,50 euro. ISBN: 9789033479403


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.